ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός «εμφύλιος» για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την «ιστορική ευθύνη» προς την Ελλάδα

Επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου θέτει υπό αμφισβήτηση την απόρριψη εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η γνωμοδότηση της γερμανικής βουλής, η οποία εξεδόθη έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, επισημαίνει ότι «η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική», ενθαρρύνοντας την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ζητήματος. Η βουλευτής της Αριστεράς, Χάικε Χένζελ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν μπορεί να απορρίπτει πλέον την ιστορική της ευθύνη», χαρακτηρίζοντας «πλήρη αποτυχία» την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα.

ύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, που αναμεταδίδει πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Dpa, γνωμοδότηση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) αμφισβητεί την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική» σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Bundestag, η οποία εξεδόθη έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς, διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν.

Η γερμανική Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας. «Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης», δήλωσε η βουλευτής της Αριστεράς, Χάικε Χένζελ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Προσέθεσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα απέτυχε πλήρως μέχρι σήμερα, νομικά, πολιτικά αλλά πρωτίστως ηθικά».

Στις αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα κατέθεσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πληροφορίες της ελβετικής εφημερίδας αναφέρουν ότι μία ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει υπολογίσει πως το ποσό για τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία ανέρχεται στα 290 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: thepressproject.gr