Ευθέως

Ζητείται σοβαρότητα

Έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, ένα είναι το θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα: η πανδημία και οι συνέπειές της στην υγειονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Βέβαια, μέρες μέρες η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα μας υπενθυμίζει ότι η εξ ανατολών απειλή είναι με σκαμπανεβάσματα παρούσα, απαιτώντας εκ μέρους μας συνεχή επαγρύπνηση και μέριμνα στο επίπεδο της διπλωματίας και της αμυντικής ισχύος μας.

του Σταύρου Κότσιρα

Τούτων δοθέντων (όπως έγραφαν οι παλιότεροι αρθρογράφοι) η Αντιπολίτευση προσπαθεί απεγνωσμένα να “σηκώσει” κάποια άλλα θέματα, ώστε να προσελκύσει την προσοχή του κοινού και ενδεχομένως να κερδίσει κάποιους πόντους για λογαριασμό της. Έτσι, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη θεωρήθηκε από την Αριστερά ότι προσφερόταν ως ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στις σχετικές εκδηλώσεις, πηγαίνοντας κόντρα στις εύλογες κυβερνητικές απαγορεύσεις λόγω της έντασης της πανδημίας και του κινδύνου για την υγεία των πολιτών. Τελικά, εκ του αποτελέσματος η ανυπακοή της ήταν για το θεαθήναι και δεν της προσέφερε το όφελος που προσδοκούσε να κερδίσει. Γιατί ο κόσμος, απλούστατα, ήταν ολοκληρωτικά προσηλωμένος στα υγειονομικά και οικονομικά του προβλήματα και δεν είχε καμιά όρεξη να παρακολουθεί και πολύ περισσότερο να συμμετέχει σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής από τους πολιτικούς φορείς μιας ιδεολογίας που έχει ήδη περάσει στο περιθώριο της Ιστορίας…

Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλήθηκε στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής ένα ολιγόλεπτο σχετικό βίντεο, που επικρίθηκε έντονα από την Αντιπολίτευση κυρίως. Σηκώθηκε πολύς ντόρος, δυσανάλογος προς το ίδιο το γεγονός. Τα social media πήραν φωτιά και τα αριστερά κόμματα φρύαξαν από αγανάκτηση! Θεωρώ τις αντιδράσεις τους τουλάχιστον μικρόψυχες, είτε αυτές αναφέρονται στο πολιτικό είτε στο αισθητικό επίπεδο. Από τη μια μεριά θέλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλό φρόνημα, ενόψει και της τουρκικής απειλής, και άγρυπνους φρουρούς της ακεραιότητας και των συμφερόντων της χώρας, από την άλλη μεριά όμως μεμψιμοιρούμε μικρόψυχα που προβλήθηκε όπως προβλήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο προς τιμήν τους! Τι αλλόκοτη συμπεριφορά!

Είναι βέβαιο ότι αυτούς τους μήνες της πανδημίας η κυβέρνηση διέπραξε λάθη στον αγώνα εναντίον της. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς! Όλοι μας – και η κυβέρνηση βεβαίως – βρεθήκαμε μπροστά σε μια ασύμμετρη απειλή με φοβερές συνέπειες – ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια. Αυτός ο φονικός ιός ήταν άγνωστος και στην επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο στην εκτελεστική εξουσία. Μοιραίο ήταν λοιπόν να υπάρξουν παραλείψεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες και λανθασμένες εκτιμήσεις. Ωστόσο, είναι αφόρητος λαϊκισμός να θεωρείται η κυβέρνηση υπεύθυνη για τους θανάτους που συμβαίνουν. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, τον οποίο βαρύνει σε κάποιο βαθμό η τραγωδία στο Μάτι, ψάχνει για συμψηφισμούς – άχαρο έργο!

Κοντολογίς, ο πολιτικός μας βίος χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και περίσκεψη ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν σε άλλες εποχές είχαμε την πολυτέλεια για ανούσιες πολιτικές διαμάχες (σκιαμαχίες) και για καταστάσεις που περιείχαν έντονα το στοιχείο της γελοιότητας και της γραφικότητας (βλέπε Βαρουφάκη), σήμερα δεν τη διαθέτουμε. Οι καιροί ου μενετοί!