ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι τιμωρητικοί δασμοί στα αεροσκάφη της Airbus αυξάνονται στο 15%

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι αυξάνει στο 15% τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται από την Ευρώπη, αρχής γενομένης την 18η Μαρτίου.

Οι δασμοί αυτοί κυμαίνονταν στο 10% από τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει ακριβότερα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγαθά αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Ο Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι είναι καιρός να αρχίσει να διεξάγεται «πολύ σοβαρά» διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια νέα συμφωνία για το εμπόριο.
Η αύξηση των δασμών θα βλάψει τις αεροπορικές εταιρείες και το επιβατικό κοινό

Η εν λόγω απόφαση θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες αεροπορικών μεταφορών, που ήδη είναι αντιμέτωπες με έλλειψη αεροπλάνων, ενώ θα καταστήσει πιο δύσκολες τις προσπάθειες να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη διένεξη ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

Η διοίκηση της Airbus, από την πλευρά της, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συζητά με τους πελάτες της στις ΗΠΑ «για να αμβλυνθούν οι συνέπειες [της αύξησης] των δασμών όσο είναι εφικτό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες του Λάιτχαϊζερ θα μεταβάλουν τη θέση τους.

Η απόφαση του USTR «αψηφά» το ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες απεύχονταν την αύξηση των δασμών και τόνιζαν πως «εκείνες — και το επιβατικό κοινό στις ΗΠΑ — θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να πληρώσουν το κόστος αυτών των δασμών», έκρινε η εταιρεία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ipa-dasmoi-aeroskafi-airbus-ayxanontai-15