ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέθεσε ο Βενιζέλος για Novartis: «Δεν επιδιώκω ρεβάνς – Κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών»

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προσήλθε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Ατρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Ε. Βενιζέλος: « Κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών»

Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του δικαστηρίου δήλωσε ότι: «Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα όπως ξέρετε δε με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση υπάρχει όμως το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια.

Ερ: Κάνατε μήπως λόγο για πολιτικά πρόσωπα εσείς στον αντεισαγγελέα;

Απ: Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο από την Άνοιξη του 2018 με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου.

Ερ: Για παρεμβάσεις μιλήσατε;

Απ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών , το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως.»

Η μήνυση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να καταθέσει καθώς οπως και οι Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε υποβάλει από την αρχή που έφθασε η υπόθεση στη Βουλή, μηνύσεις για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση καταγγέλλοντας επιχείρηση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δικογραφία για τον κ. Βενιζέλο έχει αρχειοθετηθεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο εις βάρος του.

Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε εποπτεύσει τις έρευνες για τη Novartis και στη συνέχεια κατήγγειλε πολιτικές με αναφορά στον ρόλο του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» στην υπόθεση.

Πηγή: real.gr