ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο τραγουδοποιό

Στις 15:30 στο κοιμητήριο Ζωγράφου – Η οικογένεια έκανε έκκληση αντί στεφάνων να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί»
Όλοι οι φίλοι του, γνωστοί και άγνωστοι, αυτοί που τον αγάπησαν, μεγάλωσαν και έκλαψαν με τα τραγούδια του θα βρεθούν σήμερα στο κοιμητήριο Ζωγράφου στις 15:30 το μεσημέρι για να αποχαιρετίσουν τον αγαπημένο τους Λαυρέντη-Γεια σου ρε Λαυρέντη! έγραφε ο Σαββόπουλος-που φεύγει αφήνοντας πίσω μουσικό υλικό και ιστορίες για να γεμίσουν μια ολόκληρη ζωή. “Παίξαμε πολλές νύχτες μαζί, εσύ και εσύ και εγώ. Εσύ άλλοτε σαν μουτρωμένο παιδί και άλλοτε σαν καλόκαρδος καπετάνιος με πλούσιο γέλιο» ήταν ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου.

«Οι χαρισματικοί και ευαίσθητοι άνθρωποι σαν και εσένα είναι κατά βάθος ντροπαλοί και όταν τολμήσουν πια, να βγουν έξω και να τα πουν – αισθήματα, σκέψεις, γρατσουνιές – είναι σαν να χάνουν το έδαφος κάτω απ΄τα πόδια τους και τότε πάνε να ακουμπήσουν σε κάτι που μοιάζει με θυμό και άλλοτε με ξεγνοιασιά” έγραφε ο τραγουδοποιός, ως μέλος μιας κάστας των ανθρώπων που λάτρεψαν τις μπαλάντες και τίμησαν τους σπουδαίους δημιουργούς τους όπως ο Μαχαιρίτσας.

Αλλά έτσι τον λάτρεψαν όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι, άνθρωποι καθημερινοί, διάσημοι, ανένταχτοι, ροκάδες, λαϊκοί. Αυτό το χάρισμα είχε ο Μαχαιρίτσας να ενώνει τις πιο ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων: αρκεί να μπει κανείς, μια από αυτές τις μέρες σε ένα ταξί, για να ακούσει στα ιντερμέδια και στις διαφημίσεις κάποιος κάτι να λέει για τον Λαυρέντη. Σε κάποιον σταθμό, σε ένα χαρακτηριστικό μπρέικ, ακούγεται η ίδια η φωνή του Μαχαιρίτσα να αφηγείται για ποιον λόγο νιώθει χαρούμενος με τη ζωή του: “γιατί χάρισα στην οικογένειά μου μια αξιοπρεπή ζωή και έγραψα πέντε τραγούδια που ακούγονται. Αυτό είναι όλο”. Δίχως τυμπανοκρουσίες και χωρίς πολλά λόγια για έναν πραγματικό καλλιτέχνη που έζησε τη ζωή του μέχρι κεραίας και ερμήνευσε ακριβώς τα τραγούδια που ονειρευόταν: αυτά που αγαπούσε ο κόσμος και που δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται στο τέλος ενός έρωτα και στην αρχή ενός καινούργιου βίου. Ίσως και αυτός να μην ήθελε ποτέ τίποτα καρμίρικο φροντίζοντας ακόμα και τα πολύ δύσκολα να τα αντιμετωπίζει με χιούμορ. Ίσως αυτό να ήθελε και στην ίδια του την κηδεία.

Γι αυτό και όλοι του οι φίλοι έχουν έναν παρηγορητικό λόγο να πουν και για την οικογένεια τη γυναίκα του την Ελένη ή την κόρη του τη Μαρία-Κλάρα, όπως η Τάνια Τσανακλίδου που έστειλε το δικό της μεγάλο φιλί σε όλους και ειδικά στον Λάρυ της λέγοντας πως “εκεί στον Άδη που ανέτειλες αξημέρωτα Δευτέρας σε περιμένουν αγαπημένοι από καιρό φευγάτοι να στήσετε γιορτή με μουσικές εξαίσιες”. Το ίδιο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη που στο δικό της αποχαιρετιστήριο θυμήθηκε τη συνεργασία τους το 2002, μια από τις πιο πετυχημένες και γνωστές στην καριέρα του. Συντετριμμένος, επίσης, ο άνθρωπος που τον αγάπησε και τον ανέδειξε ο Γιώργος Νταλάρας, δεν κατάφερε να βρει λόγια για το τελευταίο κατευόδιο-που μοιάζουν σε τέτοιες στιγμές περιττά-προτιμώντας απλώς να βάλει στο προφίλ του το μαύρο. «Βαρύ το νέο αμείλικτο” έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Πώς φτάνει απόκοσμος ο ήχος του κουβά».

Πηγή: protothema.gr