ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη βοήθεια 400 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Γερμανία

Επείγουσα βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, περίπου έξι δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Ο Σολτς έκανε γνωστό ότι ομοσπονδία και κρατίδια θα μοιραστούν το βάρος, και δήλωσε πως τα κονδύλια θα διατεθούν για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, ενώ προβλέπεται και η σύσταση ταμείου ανοικοδόμησης, ύψους δισεκατομμυρίων.

Το ακριβές πόσο, διευκρίνισε ο υπουργός, θα αποφασιστεί όταν θα μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια η έκταση των ζημιών, αλλά θεωρείται ότι θα χρειαστούν περίπου έξι δισεκατομμύρια. «Θα υπάρξει άμεση βοήθεια τώρα», υποσχέθηκε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η καταστροφή αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και η επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση δεν πρέπει να χρεώνεται στους πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι τα κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρχικά μάλιστα και χωρίς ακριβή αξιολόγηση των αναγκών. «Μιλάμε για υποστήριξη σε άτομα που έχουν χάσει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι πληγέντες δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν για το κόστος της έκτακτης βοήθειας.

Επιπλέον των 400 εκατομμυρίων, η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 200 εκατομμύρια και η Βαυαρία, η νότια περιοχή της οποίας επλήγη επίσης από τη θεομηνία, 50 εκατομμύρια.

Όσο αποσύρονται τα νερά, αποκαλύπτεται και η έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές. Η FAZ κάνει λόγο για κατεστραμμένους δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι Γερμανοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανακοίνωσαν ότι έχουν επηρεαστεί γραμμές περίπου 600 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ «ελάχιστες πιθανότητες» να βρεθούν ακόμη επιζώντες στα συντρίμμια δίνει η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τεχνικής Βοήθειας (ΤΗW), ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 170 και οι αγνοούμενοι μόνο από την περιοχή Αρβάιλερ της Ρηνανίας – Παλατινάτου σε τουλάχιστον 170. Συνολικά, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πληγεί από τις συνέπειες της θεομηνίας.

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε αγνοούμενους, καθαρίζοντας δρόμους και αντλώντας νερό από υπόγεια. Σε αυτό το σημείο ωστόσο είναι δυστυχώς πολύ πιθανό να ανασύρουμε μόνο σορούς, όχι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Αντιπρόεδρος του THW Ζαμπίνε Λάκνερ, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα «να μην βιαστούμε για την απόδοση ευθυνών», ειδικά σε ό,τι αφορά το εάν ένα διαφορετικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε να είχε σώσει περισσότερους.

Η ίδια πάντως επισήμανε ότι στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα δοκιμασμένα συστήματα προειδοποίησης, όπως π.χ. τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται όταν κάπου ανακαλύπτουμε μια παλιά βόμβα. Πολλές σειρήνες έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τις χρειαζόμαστε, εξήγησε.

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου
Καθώς η Γερμανία μετρά τις πληγές της, μια λέξη βρίσκεται στα χείλη κορυφαίων πολιτικών: «klimawandel», η γερμανική λέξη για την κλιματική αλλαγή.

Η καταστροφή της περασμένης εβδομάδας έφερε το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Έφερε επίσης τον νέο ηγέτη του κόμματος της, Άρμιν Λάσετ, σε αμυντική θέση εν μέσω κατηγοριών ότι σταμάτησε τις προσπάθειες για επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την καθιέρωση καθολικών ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους για τέσσερα χρόνια ως κυβερνήτης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Λάσετ το πρωί σε δημοσιογράφους, επιμένοντας ότι ήθελε «περισσότερη ταχύτητα» όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το κόμμα των Πρασίνων κερδίζει από την αυξημένη εστίαση στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βόννης, Volker Kronenberg. «Οι Πράσινοι έχουν μεγάλη αξιοπιστία στο κοινό σε αυτό το ζήτημα», είπε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες του κόμματος μέχρι στιγμής δεν έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις πλημμύρες.

Το κόμμα των Πρασίνων έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις τιμές του άνθρακα και να σταματήσει τις καύσεις άνθρακα έως το 2030. Ως αντισταθμιστικά οφέλη υπόσχεται ενεργειακά μπόνους στους πολίτες.

Κάτι παρόμοιο με επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές έχουν προτείνει και οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ προτείνουν όριο ταχύτητας 130 χλμ/ ώρα στους αυτοκινητοδρόμους,-ένα μέτρο που λένε οι ειδικοί θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση της χρήσης καυσίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press