ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλεγχο στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος καταγγέλλουν ΕΔΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρούν Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία σε ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, με προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος θα επιλέγεται από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Δικαιοσύνης και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, για την τροπολογία σχετικά με την επιλογή του προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

Η συγκεκριμένη διάταξη, την οποία κατέθεσε ο Κώστας Τσιάρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» προβλέπει αλλαγή στον ορισμού Διοικητή στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

Μέχρι σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ήταν αυτό που επέλεγε τον επικεφαλής και πάντα εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, τώρα θα μπορεί να τον επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης ακόμα κι αν είναι συνταξιούχος.

Η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής», αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία.

Ξανθόπουλος: Είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό
Σφοδρή επίθεση για το ίδιο θέμα εξαπέλυσε και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε από το βήμα της Βουλής πως «είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό».

«Καταθέσατε με τόσο σπουδή μια μεταμεσονύκτια τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και το τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Έχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;» είπε και επεσήμανε ότι η επιλογή συνταξιούχου εισαγγελικού λειτουργού παρέχει λιγότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενώ για τον διορισμό του δεν θα επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά θα διορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας ως κυβερνητική εξουσία. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

ieidiseis.gr