ΥΓΕΙΑ

Έλληνες δότες οργάνων: Χτίζουν γέφυρες ζωής με δομικά υλικά γενναιότητα ψυχής, διάθεση για προσφορά και ελπίδα

Έξι άνθρωποι με ισάριθμες ιστορίες που προκάλεσαν αναρίθμητα συναισθήματα και συμπύκνωσαν την αξία της δωρεάς των οργάνων, ήταν οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Ένα διαφορετικό ραντεβού, ένα ραντεβού ζωής, είχαν δώσει στο αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) το μεσημέρι της Δευτέρας άνθρωποι που έδωσαν ή πήραν πολύτιμα “δώρα”, μοσχεύματα, άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους από τη ζωή, τη δική τους και των άλλων.

Έξι άνθρωποι με ισάριθμες ιστορίες που προκάλεσαν αναρίθμητα συναισθήματα και συμπύκνωσαν την αξία της δωρεάς των οργάνων, ήταν οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eudonorgan για την ευαισθητοποίηση πολιτών και επαγγελματιών υγείας για τη δωρεά οργάνων.

Το πρόγραμμα φαίνεται πιο απαραίτητο από ποτέ σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, καθώς διατηρεί σταθερά την τελευταία θέση στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, το 2018 οι αναφερθέντες εγκεφαλικοί θάνατοι ήταν 108, αλλά οι αξιοποιηθέντες ως δότες ήταν μόλις 45. Ο δείκτης δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού διαμορφώνεται στο 4,1 -ο ίδιος δείκτης το 2008 ήταν στο 8,9 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2017 ο αριθμός των δοτών ήταν 67. Όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, το 2018 ανήλθαν σε 103 ενώ το 2017 ήταν 144. Για το 2019, μέχρι και τις 5 Απριλίου, οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων ήταν 50.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέχθηκαε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Eudonorgan. “Είναι τιμητικό να μας περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα παρότι είμαστε τελευταίοι στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη γιατί μας δείχνουν πως μπορούμε να κάνουμε βήματα στο πεδίο αυτό. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία, η πολιτεία, η εκκλησία την αξία της δωρεάς οργανων” ανέφερε ο κ. Καραμπίνης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ωνασείου, κ. Δημήτρης Νιάκας, τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί το προγραμμα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί η δημιουργία του πρώτου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Ωνάσειο το οποίο θεμελιώνεται με δωρεά του ιδρύματος Ωνάση. “Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των νοσοκομείων υπό τον συντονισμό του ΕΟΜ για την προώθηση της δωρεάς οργάνων. Στέλνουμε ενα ηχηρό μήνυμα προς ολους όσοι πάσχουν για τη ζωή τους” είπε ο κ. Νιάκας.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε από τους Έλληνες διοργανωτές και τον ΕΟΜ ο τέως πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Dr. Alessandro NanniCosta. Χάρη στην ελληνι-ιταλική συνεργασία έχουν σωθεί τα τελευταια 15χρόνια 252 ασθενείς.

Πηγή: protothema.gr