ΚΟΣΜΟΣ

Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον στο Ισραήλ παραμονές του τέταρτου γύρου εκλογών

Τέταρτη φορά στις κάλπες αύριο οι Ισραηλινοί πολίτες, με μεγάλη την πιθανότητα και αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα να μη δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο διάρκειας δύο ετών, οδηγώντας ενδεχομένως σε έναν εξοντωτικό πέμπτο γύρο.

Οι πολλές αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων μετά από σειρά αναποτελεσματικών εκλογών έχουν εγκλωβίσει το Ισραήλ σε παρατεταμένη κρίση. Με την ανακοίνωση της αυριανής ψηφοφορίας, το πρωί της Τετάρτης, τη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει άλλο ένα πολυήμερο – ίσως και διάρκειας εβδομάδων – μπαράζ έντονων πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία στη χώρα, ηγήθηκε μιας διττής εκστρατείας, συμμετέχοντας σε πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις με προηγούμενες εχθρικές αραβικές κυβερνήσεις, καθώς και σε μια εκστρατεία εμβολιασμού με παγκόσμια απήχηση.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στη σκηνή μιας κατάμεστης μουσικής εκδήλωσης σε εσωτερικό χώρο – πρόσφατα ξεκίνησαν ξανά συναυλίες για τους Ισραηλινούς που εμβολιάστηκαν πλήρως ενάντια στον νέο κορονοϊό, περίπου για το μισό του πληθυσμού.

«Χαμογελάτε ξανά;», ρώτησε ο Νετανιάχου το πλήθος των παρευρισκομένων. «Εμβολιαστήκατε; Είστε ευτυχισμένοι; Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που ξεπεράσαμε μαζί τον νέο κορονοϊό».

Το κόμμα του εθνικιστικού δεξιού Likud παραμένει μπροστά στις εκλογές με τις προβλέψεις να του δίνουν περί τις 30 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, την Κνεσέτ, τουλάχιστον 10 περισσότερες από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο βαθιά διχαστικός πολιτικός δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δεσμεύσεις από μικρότερα κόμματα ότι θα τον στηρίξουν, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνασπισμού πλειοψηφίας, όπως συνηθίζεται στο πολιτικό σύστημα του Ισραήλ.

Βασικοί πολιτικοί από τις τρεις τελευταίες εκλογές παραμένουν διεκδικητές, αν και έχουν αλλάξει συμμαχίες και έχουν σχηματιστεί νέα κόμματα κατά τη διάρκεια ενός ταραχώδους αδιεξόδου.

Η κύρια αλλαγή είναι ότι ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκάντς, έχει δει το κόμμα του «Κυανόλευκοι» να χάνει σημαντική υποστήριξη. Τη θέση του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης πήρε ο δεύτερος στην ιεραρχία Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφος δημοφιλής στους κοσμικούς Ισραηλινούς της μεσαίας τάξης που συνδέονται με το Τελ Αβίβ. Το κόμμα Γες Ατίντ του Λαπίντ υποσχέθηκε να μειώσει το κόστος ζωής και τη δύναμη των θρησκευτικών αρχών, επιτρέποντας για παράδειγμα, τους πολιτικούς γάμους.

Τα ισραηλινά αριστερά κόμματα έχουν παραμεριστεί σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος ηγείται της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να συνεχίσει να παίρνει σκληρή γραμμή για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί της μεγάλης αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, οι οποίοι κέρδισαν σημαντικό ποσοστό εδρών στις προηγούμενες εκλογές, θα μπορούσαν να χαθούν. Πέρυσι, συνεργάστηκαν με μια αντι-Νετανιάχου συμμαχία που ονομάζεται Κοινή Λίστα που έγινε η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Κνεσέτ Από τότε όμως η συμμαχία τους διαλύθηκε.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Νετανιάχου έρχεται από τα κόμματα δύο πρώην συμμάχων του που συμμερίζονται την σκληρή δεξιά ιδεολογία του. Τη Νέα Ελπίδα, την οποία ίδρυσε τον Δεκέμβριο ο μέχρι τότε υπουργός του Νετανιάχου, Γκίντεον Σάαρ και το Γιαμίνα του Νάφταλι Μπένετ, στα οποία οι δημοσκοπήσεις δίνουν αθροιστικά περίπου 20 έδρες.

Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, είπε ότι αν ο Μπένετ δεν συμμαχήσει με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο Νετανιάχου, είναι απίθανο να φτάσει τον μαγικό αριθμό των 61 θέσεων στην Κνεσέτ.

efsyn.gr