Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

ΑΓΕΤ: Δεν εκπέμπονται διοξίνες και φουράνια από το εργοστάσιο, λέει η διοίκηση

Διαψεύδει η ΑΓΕΤ ότι ευθύνεται για την οσμή του πλαστικού στην ατμόσφαιρα του Βόλου και πως την επιβαρύνει με φουράνια και διοξίνες. Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα επίσημα την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων στην περιστροφική κάμινο, υποστηρίζοντας ότι οι μετρήσεις μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι στην ατμόσφαιρα της πόλης η εκπομπή φουρανίων και διοξινών, είναι από 10 έως 1.000 φορές κάτω από το όριο.

Σήμερα, η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ, επιχείρησε να δείξει  ένα άλλο «πρόσωπο» στην πόλη, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως ενδιαφέρεται να προστατεύσει το περιβάλλον και πως δεν ευθύνεται για την οσμή του καμένου πλαστικού που πλανάται συχνά πάνω από το Βόλο. Για το RDF είπε πως είναι ασφαλές τόσο ως προς τη μεταφορά όσο και ως προς την αποθήκευσή του, ενώ ξενάγησε τους δημοσιογράφους στον χώρο όπου βρίσκονται οι μπάλες με το υλικό που χρησιμοποιείται ως καύσιμο και το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας.

Ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο, κ. Μιχάλης Βλάχος και ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Κουρής, παρουσίασαν σήμερα το σύστημα που έχει τοποθετηθεί για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων. Το σύστημα αυτό, θα πραγματοποιεί δειγματοληψίες επί 24ώρου βάσεως, για όλο το χρόνο, και τα δείγματα θα αποστέλλονται στο εργαστήριο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που θα κάνει τις αναλύσεις. Τα αποτελέσματα, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.heracles.footprint.gr

Το μηχάνημα αυτόματης μέτρησης

Στην υψικάμινο έχει τοποθετηθεί το διεθνώς αναγνωρισμένο Dioxin Monitoring System, του Αυστριακού οίκου Monitoring Systems GmbH, το μοναδικό παγκοσμίως σύστημα που εκπληρώνει πλήρως τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού προτύπου μέτρησης διοξινών (ΕΝ 1948-1) περί συνεχούς δειγματοληψίας, ένα μηχάνημα που κόστισε 100.000 ευρώ ενώ το κόστος λειτουργίας του δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως, καθώς λειτουργεί μερικούς μήνες.

Κάθε περίοδος δειγματοληψίας θα διαρκεί ένα μήνα και σε ετήσια βάση θα γίνονται δώδεκα δειγματοληψίες, που καλύπτουν πλήρως την ετήσια λειτουργία του κλιβάνου.
Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι τώρα έχουν γίνει οκτώ μετρήσεις, διάρκειας 8 ωρών, 14 και 23 ημερών. Τα αποτελέσματα που εξέδωσε ο «Δημόκριτος» ήταν πως η συγκέντρωση ρύπων σε διοξίνες και φουράνια ήταν σχεδόν μηδενική.

Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε ανεδαφικά και αντιεπιστημονικά όσα ακούγονται ότι «η ΑΓΕΤ κάτι κάνει και δεν φαίνονται διοξίνες και φουράνια στις μετρήσεις. Δεν υπάρχει κάποιο μηχάνημα που να κάνει online τέτοιες μετρήσεις και τα αποτελέσματα έρχονται μόνο από συγκεκριμένο έλεγχο».
Για το σύστημα αυτό, το οποίο ήδη υπάρχει σε 157 εγκαταστάσεις σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο από το 1993, ο διευθυντής της ΑΓΕΤ είπε «η εγκατάσταση έγινε για να αποδείξουμε ότι δεν εκπέμπουμε διοξίνες και φουράνια, ότι δεν κοροϊδεύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου». «Τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται εδώ και 15 χρόνια και ποτέ κανείς δεν έδειξε ότι υπάρχει υπέρβαση» συμπλήρωσε ο κ. Κουρής.

Για τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού
Ερωτηθείς σχετικά τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού που πολύ συχνά κατακλύζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα – ειδικά τις πρωινές ώρες – ο διευθυντής της ΑΓΕΤ διέψευσε το ενδεχόμενο να προέρχεται από το εργοστάσιο. «Δεν ευθύνεται η ΑΓΕΤ για τη μυρωδιά», είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στην ξενάγηση που ακολούθησε στον κλίβανο: «ανεβείτε κι εσείς εκεί πάνω και θα δείτε εάν μυρίζει», είπε.
Ένας από τους σταθμούς της ξενάγησης που έγινε στους δημοσιογράφους, ήταν και ο χώρος όπου αποθηκεύονται οι μπάλες RDF που ξεφορτώνονται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Οι υπεύθυνοι εξήγησαν ότι ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, υπάρχουν κάμερες και αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας, το δάπεδο είναι από τσιμέντο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαρροής, ενώ οι σωροί του RDF είναι καλά προστατευμένοι. Ο κ Βλάχος είπε ότι δεν αποθηκεύονται σε χώρο στο λιμάνι, αλλά μεταφέρονται άμεσα με κλαρκ στο χώρο αποθήκευσης εντός του εργοστασίου.
Τέλος, ο διευθυντής της ΑΓΕΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της εταιρείας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο. «Εάν χρησιμοποιήσουμε εμείς φυσικό αέριο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί όλη η πόλη», ανέφερε, προσθέτοντας πως κανένα εργοστάσιο στην Ευρώπη δεν το χρησιμοποιεί. Επίσης, υποστήριξε πως η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα ήταν πολλαπλάσια και πως δεν υπάρχει περιβαλλοντικό κέρδος.