ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου στη Βουλή: Κακώς καταργήθηκε η «παρά φύσιν ασέλγεια»

Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απόψεις που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής και μάλιστα ως Προεδρεύων, ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η μη ποινικοποίηση των ερωτικών επαφών ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι εν μέρη υπεύθυνη για πράξεις βιασμού. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του κ. Αθανασίου έγινε ενώ προήδρευε στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ως Προεδρεύων απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Εγώ, όμως, να πω ένα πράγμα, ότι φταίει και η νομοθεσία, κυρία Αναγνωστοπούλου, η πολιτεία, τα νομοθετήματα που έχει περάσει κατά διαστήματα, που έχουν επιτείνει τα φαινόμενα αυτά, όπως παραδείγματος χάριν –μιλάμε γενικότερα τώρα, δεν μιλάμε επί της ουσίας του θέματος– το ότι καταργήθηκε η διάταξη για την “παρά φύσιν ασέλγεια” και εντάθηκαν αυτά τα φαινόμενα. Θυμηθείτε πότε καταργήθηκε, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις».

Σημειώνεται ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών και η σεξουαλική επαφή μεταξύ γυναικών είναι νόμιμη στην Ελλάδα ήδη από το 1951. Ενώ ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφερόταν πιθανότατα στο Άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα που καταργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κατά το 347 ΠΚ που καταργήθηκε: «Η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α. με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία, β. από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από 17 ετών ή από κερδοσκοπία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τότε απόφασης για κατάργησή του, το άρθρο αντιμετώπιζε «ξεχωριστά τις συγκεκριμένες πράξεις όταν αφορούν ομοφυλόφιλα άτομα παρόλο που υπάρχουν διατάξεις γενικότερες και άρα εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων, ενώ θέτει διαφορετικό όριο ηλικίας για τις ομοφυλοφιλικές και τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι ήταν μία «απαρχαιωμένη διάταξη και πάγιο αίτημα τόσο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Ο κ. Αθανασίου διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και σήμερα είναι ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Πηγή: ethnos.gr