ΕΛΛΑΔΑ

Αθηνά Λινού: Η πρότασή της για «έξυπνα μέτρα» σε παραλίες και πάρκα

«Έξυπνα μέτρα», όπως τη διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, προτείνει η Αθηνά Λινού. Τι είπε για λιανεμπόριο, πάρκα και παραλίες.

Την ανάγκη λήψης «έξυπνων μέτρων» για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος, επεσήμανε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, χρειάζονται έξυπνα μέτρα, τα οποία «θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και να αποδέχονται τους περιορισμούς».

Φέρνοντας παραδείγματα, σημείωσε πως «υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε που υπάρχει κίνηση. Αν μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ποια πάρκα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και που δεν υπάρχει συρροή. Να ανακοινώνεται ανά μισή ώρα ότι μπορούμε να κινηθούμε στην τάδε παραλία ή στην τάδε περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνουν και οι Δήμοι. Για να μπορούμε να αισθανόμαστε καλά».

«Να σκεφτούμε πώς θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας. Η πρόληψη δεν αφορά πλέον μόνο τον κορονοϊό. Πρέπει να αφορά την ψυχική υγεία, την παχυσαρκία», προσέθεσε.

«Από την κυβέρνηση εξαρτάται εάν θα επιβληθεί το αυστηρότερο lockdown»

Παράλληλα, η κ. Λινού ξεκαθάρισε πως από την κυβέρνηση εξαρτάται εάν θα επιβληθεί το αυστηρότερο lockdown, το οποίο εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Η Επιτροπή πρότεινε αυστηρότερο lockdown, αλλά είναι θέμα της Πολιτείας πώς θα το μεταφράσει. Να προσέξουμε ο καθένας ατομικά και να δούμε πώς θα περιορίσουμε την έκθεσή μας σε άλλους ανθρώπους», υπογράμμισε.

«Θα μπορούσε να ανοιχθεί το λιανεμπόριο, υπό όρους»

Εκτίμησε, πάντως, πως μετά από τα μέσα Μαρτίου θα μπορούσε να ανοιχθεί το λιανεμπόριο, «υπό όρους», τονίζοντας πως πρέπει «να τεθεί το θέμα της δωρεάν χορήγησης αποτελεσματικών μασκών σε όλους τους εργαζόμενους».

Δήλωσε, ακόμη, πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, επίσης με χορήγηση αποτελεσματικών μασκών. Υποστήριξε, επιπλέον, πως πρέπει να διερευνηθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, καθώς δημιουργείται συνωστισμός σε αυτά.

«Να ανοίγουν νωρίτερα, να κλείνουν αργότερα. Είναι δύσκολο, αλλά τι να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει λύση. Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι διασποράς και ότι οι εργαζόμενοι είναι σε υψηλό κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, δε, οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

«Δεν θα γλιτώσουμε από την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε»

Όσον αφορά στα εμβόλια που τέθηκαν σε καραντίνα λόγω της βλάβης στο ηλεκτρικό του Κέντρου Υγείας Αθηνών, είπε πως οι ιθύνοντες έπρεπε να βγουν και να εμβολιάσουν με αυτά άστεγους και χρήστες ουσιών, ώστε να μην πεταχθούν. «Δεν θα γλυτώσουμε από την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε.

Σχετικά, τέλος, με το γεγονός ότι αρκετά παιδιά πλέον νοσούν βαριά από κορονοϊό, δήλωσε πως «όταν έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών που εκτέθηκαν, κάποια από αυτά θα περάσουν τη νόσο πιο σοβαρά. Και βρέφη νοσούν, παντού στον κόσμο».

ieidiseis.gr