ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Κλειδί για την οικονομία ο εσωτερικός τουρισμός

Η πανδημία κατάφερε βαθύ και ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της χώρας που η επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα θα απαιτήσει χρόνο. Η τάση που διαγράφεται στην τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια δείχνει ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα κυριαρχήσει.

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για το «ζέσταμα» της οικονομίας στο άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού που προγραμματίστηκε για τις 15 Μαΐου σχεδιάζοντας διαφημιστικές καμπάνιες για τη διεθνή προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού. Αυτό βέβαια τη στιγμή που οι χώρες στις οποίες η Ελλάδα προσβλέπει σε τουριστική κίνηση, όπως οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτρέπουν τους πολίτες τους από το επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Υγείας με πρωτοβουλία των βουλευτών Μάρκου Κώστα και Σίας Αναγνωστοπούλου ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ούτε την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2020, δυνάμει των διατάξεων του αρ 83 του ν.4690/2020(Α`104) ψήφισε την παράταση του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2021, χωρίς όμως να έχει δώσει καμιά περαιτέρω ενίσχυση από πέρσι. Ταυτόχρονα, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων, στην επικαιροποίηση των στοιχείων, των καταλόγων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, των υγειονομικών πρωτοκόλλων κλπ.

Συγκεκριμένα, ερωτώνται οι Υπουργοί αν θα προβούν στην έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, της διαδικασίας, των όρων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», αν το πρόγραμμα έχει τύχει της αναγκαίας επεξεργασίας και επικαιροποίησης και πόσα συνολικά χρήματα θα διατεθούν, καθώς και ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία του Προγράμματος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, ερωτάται αν έχουν μεριμνήσει για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που υιοθετήθηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, τόσο σε σχέση με την υποδοχή των ξένων τουριστών όσο και αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, με δεδομένη την  ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και το επίπεδο επικινδυνότητας, που το State Department έχει αξιολογήσει στο επίπεδο 4 και σε ποια ακριβώς σημεία τροποποιούνται.