ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Πόσοι και πώς ψηφίζουν

Οι αμερικανικές εκλογές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Μετά τα προεδρικά ντιμπέιτς, οι ημέρες της πολιτικής εκστρατείας πλησιάζουν στο τέλος τους.

Όμως, η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει δραματικά τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών, διαμορφώνοντας ένα κλίμα αβεβαιότητας, με την διάγνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με κορονοϊό να προκαλεί ένα ακόμα μεγαλύτερο χάος.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων που αναμένεται να ψηφίσει πριν από τις 3 Νοεμβρίου, μέσω του ταχυδρομείου, θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην ανακοινωθεί το βράδυ των εκλογών- όπως γίνεται συνήθως, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες, μέχρι να μάθουμε ποιός θα είναι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Οι εκλογές του 2020 είναι πιθανόν να σημειωθούν στην ιστορία ως ένας από τους πιο αντισυμβατικούς προεδρικούς αγώνες των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Δείτε παρακάτω όλα όσα γνωρίζουμε για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών και μπορεί ο Τραμπ να τις αναβάλει;

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη πετάξει την ιδέα της καθυστέρησης, με ένα tweet όπου υπονοεί ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο εκλογικό σύστημα, προκειμένου να μπορούν περισσότεροι πολίτες να ψηφίζουν ταχυδρομικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν την πιθανότητα η ταχυδρομική ψηφοφορία να οδηγήσει σε εκτεταμένη απάτη, όπως ισχυρίζεται ο κ.Τραμπ, αλλά παραδέχτηκαν ότι η αναμενόμενη αύξηση των ταχυδρομικών ψηφοφοριών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Η ημερομηνία εκλογής δεν είναι γραμμένη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, επομένως είναι τεχνικά δυνατή μια καθυστέρηση, αλλά το Σύνταγμα αναφέρει μια ημερομηνία για την ορκωμοσία του νεοεκλεγχθέντος προέδρου, τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η εξουσία για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών ανήκει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή μια καθυστέρηση.

Οι εκλογές των ΗΠΑ με λίγα λόγια

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται πάντα την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για άτομα που ονομάζονται “εκλέτορες” στην πολιτεία τους και υποστηρίζουν τον υποψήφιο που θέλουν να γίνουν πρόεδρος – αυτή η διαδικασία ονομάζεται Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Σε όλη την χώρα, υπάρχουν στο σύνολο 538 εκλέκτορες, με έναν προκαθορισμένο αριθμό για την κάθε πολιτεία.

Ο υποψήφιος που θα καταφέρει να εξασφαλίσει 270 ή περισσότερους εκλέκτορες, κερδίζει και την προεδρία.

Ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος;

Για να ψηφίσει κάποιος στις προεδρικές εκλογές, αρκεί να είναι Αμερικανός πολίτης και να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Τα κριτήρια για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο αυστηρά, καθώς ο κάθε υποψήφιος πρέπει να:

είναι τουλάχιστον 35 ετών
έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ
έχει ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια
Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα οποιασδήποτε φυλής ή θρησκείας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κράτος, επίσης, ένα άτομο μπορεί να παραμείνει πρόεδρος μέχρι οκτώ χρόνια το πολύ.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό ήταν ο Franklin D. Roosevelt, ο οποίος εξελέγη για μια τρίτη ειδική θητεία στο απόγειο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Πώς λειτουργούν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές είναι μια απλή επιλογή μεταξύ υποψηφίων από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Περιστασιακά, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος θα συμμετάσχει στον αγώνα, όπως ο Kanye West φέτος, αλλά είναι πολύ σπάνιο να δημιουργήσουν σημαντικό αντίκτυπο.

Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα διοργανώνουν εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους, για να επιλέξουν ποιοι θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στην ψηφοφορία.

Τι συμβαίνει την Ημέρα των Εκλογών;

Στις 3 Νοεμβρίου, οι πολίτες που δεν έχουν ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου θα κατευθυνθούν στις κάλπες. Το τεράστιο έργο της μέτρησης των ψήφων ξεκινά αργότερα εκείνη την ημέρα.

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα ψηφίσουν την Ημέρα των Εκλογών.

Ορισμένα δίκτυα ειδήσεων και δημοσκοπήσεων θα δημοσιεύσουν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Πώς επηρέασε η διάγνωση του Trump με κορονοϊό τις εκλογές;

Η διάγνωση με COVID-19 σηματοδότησε ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο, που προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι οι δυσκολίες της πανδημίας βρίσκονται πίσω τους- ακόμη και καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται μια ανάσα πριν από τις εκλογές.

Εννέα ημέρες μετά τη διάγνωσή του, ο πρόεδρος στάθηκε σε ένα μπαλκόνι στο Λευκό Οίκο και έδωσε λόγο μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του.

Μίλησε για 18 λεπτά, χωρίς βήχα και εμφανίστηκε καλά.

Είπε: «Αισθάνομαι υπέροχα. Πρέπει με την ψήφο μας να οδηγήσουμε τους Δημοκρατικούς στη λήθη. Να τους ξεφορτωθούμε.»

ieidiseis.gr