ΛΑΡΙΣΑ

Αναζητείται 35 Λαρισαίος για τα ποτά «μπόμπες»

Στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί θα οδηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο 60xpovos Λαρισαίος, που συνελήφθη προχθές στο Αρμένιο του Δήμου Κιλελέρ, μετά από έρευνα της Υποδι­εύθυνσής Ασφάλειας Λάρισας για λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας συνελήφθησαν και δύο 22χρονοι Πακιστανοί υπήκοοι, οι οποίοι επίσης κρατούνται και θα απελαθούν καθώς βρί­σκονται παράνομα στην Ελλάδα, ενώ δεν κατηγορούνται για την υπόθεση της λαθρεμπορίας.

Η τοπική ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της προχθεσινής έρευνας αναζητεί επίσης έναν 35χρονο Λαρισαίο που κατοικεί στον Βόλο, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – είναι ο «διαχειριστής» της εταιρείας που ερεύνησε η αστυνομία. Μάλιστα είναι ο ίδιος που το 2016 είχε συλληφθεί από την Οικονομική Αστυνομία, αφού μετά από έφοδο σε αποθήκη του στο Βελεστίνο κατασχέθηκαν αλκοολούχα ποτά και αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευ­μα). Η έρευνα της Υποδιεύθυνσή Ασφάλειας Λάρισας εστίασε στη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων προϊόντων που εισάγονται συνήθως από τη Βουλγαρία, καθώς και στην παράνομη παρα­σκευή και εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών με αιθυλική αλκοόλη που παράνομα εισάγεται στην Ελλάδα.

Έτσι εντοπίσθηκε μια αποθήκη στο Βελεστίνο που χρησιμοποιούνταν από την εταιρεία του 35χρονου, όπου μεταξύ άλλων περισσότερες από 6.000 ετικέτες διαφόρων επώνυμων ποτών (σ.σ. ουίσκι και βότκας), 1.000 λίτρα αλκοολούχων υγρών και ιδιόχειρες σημειώσεις. Στο Αρμένιο, σε πλατφόρμα φορτηγού με βουλ­γάρικους αριθμούς κυκόφορίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 δεξαμενές που περιείχαν 13 τόvoυς οινοπνεύματος. Μαζί με τους δύο Πακιστανούς εργάτες στο Αρμένιο συνελήφθη και ο 60xpovos, στην επιχείρηση του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων γυάλινες φιάλες βότκας, δοχεία με οινόπνευμα και αυτοκόλλητες ετικέτες γνωστών αλκοολούχων ποτών. Από τους υπαλλήλους του Τελωνείου Λάρισας που συμ­μετείχαν στην έρευνα, στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και δεσμεύθηκαν προκειμένου να ελεγχθούν, πε­ρισσότεροι από 8 τόνοι λευκού και ερυθρού οί­νου. Άλλοι 5 τόνοι κρασιού δεσμεύθηκαν και στην αποθήκη του Βελεστίνου. Σύμφωνα με εκτι­μήσεις, η επιχείρηση με τα κρασιά στο Αρμένιο αποτελούσε τη «βιτρίνα» του αναζητούμενου από την ΕΛ.ΑΣ., 35χρονου Λαρισαίου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Γενικότερα να σημειωθεί πως η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, εστιάζει στη λαθρεμπορία και τους διαφυγόντες δασμούς ωστόσο -από τις αναρίθμητες έρευνες της αστυνομίας- αποδεικνύεται η διάσταση που αφορά και στη δημόσια υγεία. Τα ποτά – «μπόμπες» διακινούνται με φιάλες επώνυμων ποτών, στις οποίες δύσκολα διακρίνεται η παράνομη εμφιάλωση και έτσι διατίθενται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τις κατά καιρούς έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγραφεί διάλογοι μελών ομά­δων διακίνησής παράνομα παρασκευασμένων αλκοολούχων ποτών, οι οποίοι επαίρονται μά­λιστα για το γεγονός ότι δεν γίνεται αντιληπτή η διαφορά στην ποιότητα νόμιμων και παράνομων αλκοολούχων. Οι φιάλες είναι οι ίδιες, ενώ οι αυτοκόλλητες ετικέτες των επώνυμων ποτών είναι πιστά αντίγραφα των γνήσιων, οπότε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η παράνομη εμφιάλωση, ενώ από την παρασκευή έως τη διακίνηση εμπλέκονται διαφορετικές ομάδες, με τους τελευταίους αλ­λά και τους καταστηματάρχες ενδεχομένως να αγνοούν τα περί voθείας.

ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ

Οι τρεις συλληφθέντες στο Αρμένιο οδηγήθηκαν χθες στον Ανακριτή, με τον 60χρονο να λαμβάνει προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος ενώ οι δύο αλ­λοδαποί εργαζόμενοι κρατούνται επίσης προκειμένου να απελαθούν.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

onlarissa