ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναρρωτικές άδειες: «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» οι αναπληρωτές;

Για την άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ζήτημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων τοποθετήθηκε η Νομαρχιακή ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας επισημαίνοντας ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (συμβασιούχοι εργαζόμενοι της δημόσιας εκπαίδευσης) σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας χάνουν το 50% του ημερομισθίου, ενώ σε περίπτωση κανονικής άδειας περικόπτεται τμήμα του επιδόματος άδειας που λαμβάνουν το καλοκαίρι.

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με τη διαφορετική μεταχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ως προς το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών. Μάλιστα, επίκαιρη Ερώτηση για τα δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή προς την Yπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Όπως επισημαίνει η Νομαρχιακή ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας σε ανακοίνωση της: το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε, πρόσφατα, ειδική εγκύκλιο με θέμα: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» και στην οποία, ειδικότερα, αναφέρεται: «Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών».

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (συμβασιούχοι εργαζόμενοι της δημόσιας εκπαίδευσης) σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας χάνουν το 50% του ημερομισθίου, ενώ σε περίπτωση κανονικής άδειας περικόπτεται τμήμα του επιδόματος άδειας που λαμβάνουν το καλοκαίρι. «Πρόκειται για τα γνωστά αποτελέσματα της ανισότητας των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών» σχολιάζουν.

Ζητούν με αφορμή την πρόσφατη εποχική γρίπη που ταλαιπωρεί εξίσου μαθητές και εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές) «μια νέα ρύθμιση, ώστε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας».

Πηγή: thepressproject.gr