ΥΓΕΙΑ

Αναστέλλεται δοκιμή του φαρμάκου που πήρε ο Τραμπ

Το φάρμακο που έλαβε ο Τραμπ όταν νοσούσε με κορονοϊό, μπορεί να αποδείχθηκε αποτελεσματικό, αλλά παρόλα αυτά, αναστέλλεται η δοκιμή του.

Αναστέλλεται η δοκιμή φαρμάκου που περιλαμβάνει κοκτέιλ αντισωμάτων και είχε λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, το διάστημα που νοσούσε με κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron, το οποίο περιέχει κοκτέιλ συνθετικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, αυτή η θεραπεία χορηγούνταν σε νοσοκομειακούς ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής αλλά όχι διασωλήνωση.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε πως ι η επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει τη μελέτη είχε συστήσει την αναστολή λόγω ενός «δυνητικού σήματος ασφάλειας και ενός δυσμενούς προφίλ κινδύνου-οφέλους», ενώ δεν διευκρίνισε τον λόγο της διακοπής.

Σημειώνεται, πως το συγκεκριμένο κοκτέιλ αντισωμάτων, χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς νόσησε με κορονοϊό. Τότε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron κατέθεσε αίτηση χορήγησης άδειας υπό όρους στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου η θεραπευτική αγωγή της να μπορεί να διατεθεί ευρέως στους μη νοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα.

Εμβόλιο στις ΗΠΑ

Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες δόσεις ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό θα είναι πιθανότατα διαθέσιμες για τους Αμερικανούς πολίτες, εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, εκτίμησε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna Inc και Pfizer Inc, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να μάθουν «κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο αν έχουμε ή όχι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, σε μια συζήτηση στο Twitter και το Facebook.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων, ελπίζουμε ότι θα έχουμε την πρώτη, προσωρινή εικόνα» από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, πρόσθεσε.

Και οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την τελική φάση των κλινικών δοκιμών στα τέλη Ιουλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών. Η Moderna ανέφερε νωρίτερα πως είναι σε καλό δρόμο για να παρουσιάσει τα προσωρινά δεδομένα της δοκιμής της τον επόμενο μήνα. Η Pfizer, που αναμενόταν ότι θα το έκανε εντός του Οκτωβρίου, είναι απίθανο να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα αυτά πριν από τον Νοέμβριο – πιθανότατα θα τα δώσει μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα πρέπει να εξεταστούν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που θα κάνουν τις συστάσεις τους για το ποιος θα λάβει τις πρώτες δόσεις, εφόσον φυσικά αποδειχθούν επιτυχείς οι δοκιμές.

ieidiseis.gr