Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ανδρέας Αϊβαζόγλου στο Ράδιο Ακρόαμα: “Η δουλειά μας έχει φτάσει να είναι επαιτεία”!

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την επανοριοθέτηση των λαϊκών και τα κολλήματα στην έκδοση δημοτικής ενημερότητας για τους μικροπωλητές που δεν διαθέτουν δημοτική ενημερότητα, καθώς και την νέα κανονιστική, κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών ειδών ένδυσης, υπόδησης «Γόρδιος Δεσμός» Ανδρέας Αϊβαζόγλου.

Μιλώντας στην Μεσημεριανή Ενημέρωση του Ράδιο Ακρόαμα, ο κ. Αϊβαζόγλου ανέφερε τα εξής:

“Έντεκα χρόνια έχουμε μία σταδιακή αλλά γρήγορη μείωση του τζίρου. Η πτώση φτάνει στα 70%. Υπάρχουμε μόνο για τα μικροέξοδα, δε μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ούτε και στις οικογένειές μας.

Δια του νόμου, έρχεται η δημοτική Αρχή, για να πάει σε επανοριοθέτηση των λαϊκών, αφού τα νούμερα ήταν περισσότερα από τις άδειες. Με βάση τον κανονισμό, ζητούσε δημοτική ενημερότητα, κάτι που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια ώστε να το συζητήσουμε, με αποτέλεσμα από τους 99 πωλητές, μόνο οι 51 να μπορέσουν να πάρουν τη δημοτική ενημερότητα και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές. Είναι ζήτημα σοβαρό. Εμείς λέμε ότι ο νόμος μπορεί να προβλέπει τη δημοτική ενημερότητα, αλλά όταν περνάμε τέτοια μακροχρόνια χρήση και τώρα΄με τον κορωνοϊό ήμασταν κλειστά, τους νόμους μπορούμε να τους δούμε ελαστικά, και όχι εργαλείο εξόντωσης των εργαζόμενων.

Να τους εντάξουμε σε μεταβατικό στάδιο και να επαναφέρουμε τι 120 δόσεις, γιατί πολλοί συμμετείχαν στις ρυθμίσεις, αλλά δε μπόρεσαν να τις κρατήσουν. Μπορεί να είναι μια μικρή μειοψηφία, αλλά δεν υπάρχει δουλειά. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία. Μια μειωμένη λαϊκή δεν έλκει τον πελάτη αφενός και αφετέρου πώς θα επιβιώσουν και θα εξοφλήσουν τον δήμο. Θα υπάρχει μία εκκρεμότητα αέναη; Ποιος θα μας δώσει δανεικά; Χρόνια λέμε να κάνουμε εισήγηση μέσω της ΚΕΔΕ για να εισπράττεται το ημερήσιο δικαίωμα κάθε μέρα, με την παρουσία του πωλητή. Έτσι, φτιάχνεις έναν οικονομικό χάρτη με τις αντιστοιχίες, βλέπεις τους νόμιμους, διώχνεις τους παράνομους και έχεις συνεχή ροή χρημάτων.

Εμείς λέμε ότι οι συνάδελφοί μας δικαιούνται άλλη μία ευκαιρία, άσχετα με το τι λέει ο νόμος. Σαν σωματείο στείλαμε έγγραφο και στη γγ Άσκησης Οικονομικής Πολιτικής και ζητούμε ρύθμιση 120 δόσεων και σε επόμενο νομοσχέδιο να περάσει η είσπραξη του ημερήσιου δικαιώματος. Δε μπορεί στα οπωροκηπευτικά να το εισπράττουν και σε μας να μη γίνεται. Σε άλλες περιοχές το εφάρμοσαν. Είναι και ζήτημα αποκατάστασης της ίσης εργασιακής μεταχείρισης. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη και με χρέη 8.000 ευρώ.

Επιπλέον ο δήμος πηγαίνει σε κανονιστική που κατά 70% μας οδηγεί σε δρόμους και μέρη απομονωμένα, που ο τζίρος θα πέσει ακόμα περισσότερο. Καλύτερα να μας πουν να φύγουμε από τη λαϊκή. Οι τρεις τελευταίοι νόμοι δείχνουν ότι δε θέλουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές.

Δεν επιδιώκουμε ρήξη με κανέναν, θέλουμε λύσεις. Η δουλειά μας έχει φτάσει να είναι επαιτεία. Μας έχουν κάνει παράσιτα και μας ζητούν να είμαστε συνεπείς. Πώς να είμαστε συνεπείς όταν ευθύνονται αυτοί και οι πολιτικές τους.

Ακούστε τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί: