ΚΟΣΜΟΣ

Απέδωσε άμεσα ο ο μαζικός εμβολιασμός-εξπρές στο Ισραήλ

Επιβράδυνση εξάπλωσης της πανδημίας με μείωση ασθενών και κυρίως πτώση κατά 25% στον αριθμό των βαριά νοσούντων δείχνουν τα στοιχεία έναν περίπου μήνα μετά.
Με ανάρτησή του στα social media ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος περιγράφει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της επιλογής του Ισραήλ να κινηθεί με διαδικασίες εξπρές για τον μαζικό εμβολιασμό πολιτών, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του ισχυρού, πλήρους και ψηφιοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα:

μειώθηκαν οι ασθενείς σε πόλεις με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού
μειώθηκε 25% ο αριθμός όσων νόσησαν σοβαρά στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό περίπου του 30% αυτής της ηλικιακής ομάδας
Παρότι για μεγάλο αριθμό όσων εμβολιάστηκαν δεν έχει φτάσει ακόμη η ημερομηνία λήψης της δεύτερης δόσης (το Ισραήλ ξεκίνησε με χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που απαιτεί διάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων), τα στοιχεία δείχνουν ότι διαγνώστηκαν με covid-19:

4.484 άτομα 1 με 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό
3.186 άτομα 8 έως 14 ημέρες μετά
353 άτομα που είχαν εμβολιαστεί 15 με 22 ημέρες νωρίτερα
Από αυτούς, 375 που στην συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί, χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Και πάλι ωστόσο, η εξέλιξη των αριθμών είναι ενδεικτική της ωφέλειάς του εμβολιασμού:

244 διαγνώστηκαν 1-7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό
124 άτομα μεταξύ 8 και 14 ημερών μετά
7 άτομα διαγνώστηκαν και νοσηλεύτηκαν μετά από 15 ή περισσότερες ημέρες μετά
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Ισραήλ είναι εμφανές ότι οι θρησκευτικές δοξασίες και η συνωμοσιολογία αποτελούν εχθρό της δημόσιας Υγείας. Σε κάποιες πόλεις το ποσοστό των εμβολιασμών είναι σημαντικά χαμηλότερο παρά την διαθεσιμότητα εμβολίων και στον υπερ-ορθόδοξο εβραϊκό τομέα, η κατά κεφαλή θνητότητα παραμένει 6 φορές μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς, ενώ αντίθετα ο αριθμός νέων ασθενών σταθεροποιείται και φαίνεται να εμφανίζει μείωση στον αραβικό τομέα.

Ο κ. Μόλιαλος υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ πέτυχε την μαζική προμήθεια εμβολίων μέσω συμφωνίας με την Pfizer για παροχή αναλυτικών στοιχείων των εμβολιαζόμενων. Και αυτό έγινε εφικτό επειδή το Ισραήλ διαθέτει ένα εξαιρετικά οργανωμένο, ψηφιακό εθνικό σύστημα δημόσιας Υγείας, με ψηφιακά αρχεία όλων των ασθενών. Η συστηματική καταγραφή των δεδομένων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές είναι η βάση της καλής επιδημιολογικής επιτήρησης και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, καταλήγει.

avgi.gr