ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο μνημείο των εκτελεσθέντων κομμουνιστών στο Καζανάκι

Με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια, η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, πραγματοποίησαν την εκδήλωση για το νέο μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι.

Με τη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του ΚΚΕ, απογόνων των εκτελεσμένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Θανάση Βογιατζή, προέδρου του Δ.Σ. παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε εδώ για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μνημείου προς τιμήν των εκτελεσμένων κομμουνιστών και κομμουνιστριών περιόδου 1946-1949.

Για να τιμήσουμε όλους και όλες, που στάθηκαν αλύγιστοι σε αυτή την μεγάλη ταξική πάλη, που πότισαν με το αίμα τους τα βράχια του Σαρακηνού, που έγραψαν με την ζωή τους τις πιο λαμπρές σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας, και ανιδιοτέλειας στην πάλη για το τέλος κάθε αδικίας.

Συμβάλλουμε στην καταγραφή της ιστορίας της χώρας μας, της ιστορίας των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας, στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης κόντρα στην παραχάραξη και στην αποσιώπηση.

Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που νίκησαν τον θάνατο, για να θριαμβεύσει η ζωή. Που με την ηρωική τους δράση μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες αποτελεί πηγή έμπνευσης, κουράγιου, δύναμης, περηφάνιας αλλά και διδαγμάτων για την πάλη του σήμερα.

Η ερευνά μας, που αξιοποίησε πλήθος πηγών, για την περίοδο από τις 18 Δεκέμβρη του 1947 έως την 17 Σεπτέμβρη 1949, καταμετρά 127 εκτελεσμένους. Συνολικά εκτελέστηκαν 113 άνδρες και 14 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένας φαντάρος του εκτελεστικού αποσπάσματος, στις 19 Μάη 1947, που αρνήθηκε να πυροβολήσει και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό

Για την ανακατασκευή του μνημείου κινητοποιήθηκαν χιλιάδες φίλοι, οπαδοί και μέλη του ΚΚΕ που από το υστέρημά τους συνέβαλαν καθοριστικά να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Επίσης αρκετοί φορείς συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη, όπως η επιχείρηση Μαρμάρων του φίλου Μπάμπη Τουτουντζόγλου, η Μεταλλοβιοτεχνία Βασίλη Λυκομήτρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κώστα Κομνηνό, που είναι ο δημιουργός του έργου, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην κατασκευή ενός μνημείου αντάξιου της θυσίας των συντρόφων μας.»

Ακολούθησε ο ζωγράφος – εικαστικός, Κώστας Κομνηνός, που παρουσίασε το έργο του, τονίζοντας το μεγαλείο της στάσης των κομμουνιστών μπροστά στο απόσπασμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης, στοχασμού για το σήμερα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη στάση της γυναίκας απέναντι στα πρότυπα που καλλιεργεί το σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η μικρή αγωνίστρια που ζήτησε να φορέσει τα καλά της για να αντικρύσει το θάνατο όμορφη, είναι η “Γυναίκα”».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Αυτό που ενώνει ή διαιρεί τους ανθρώπους, είναι πριν απ’ όλα οι οικονομικές σχέσεις. Οι άνθρωποι πριν απ’ όλα χωρίζονται με βάση την κοινωνική τάξη που ανήκουν (εκμεταλλευτές ή εκμεταλλευόμενοι). Και στην περίπτωση που οι εκμεταλλευόμενοι πάρουν απόφαση να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές, δικαιολογούνται όλες οι μορφές αγώνα – και η ένοπλη – που θα αναγκαστούν να επιλέξουν.  

Το ΚΚΕ δεν απορρίπτει καμιά μορφή αγώνα, αρκεί αυτή να φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Θα συνεχίσει να παλεύει μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, σε συνθήκες νομιμότητας ή παρανομίας, ανάλογα με τις κάθε φορά εξελίξεις, με οδηγό την θέση «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη», με όποιες συνέπειες κι αν έχει για τους κομμουνιστές».

Η εκδήλωση έκλεισε σε συγκινητική ατμόσφαιρα με το προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.