Περιβάλλον

Αποκαρδιωτικό θέαμα: «Στέγνωσαν» οι καταρράκτες της Βικτώρια λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό και μαρτυρά με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: οι φημισμένοι καταρράκτες της Βικτώρια στα σύνορα μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε έχουν σχεδόν «στερέψει».

Mosi-oa-Tunya («Ο καπνός που βρυχάται») αποκαλούνται κάποτε οι Καταρράκτες της Βικτώρια στην τοπική διάλεκτο, επειδή ο θόρυβός τους ακουγόταν σε απόσταση έως και 12 χιλιομέτρων, αλλά η ροή των υδάτων έχει πέσει κατά 50%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας. «Αυτές οι εικόνες από τους Καταρράκτες της Βικτώρια υπενθυμίζουν με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που κάνει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον μας. Κι είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ζάμπια που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οδυνηρές επιπτώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Τσάγκουα Λουνγκού, προειδοποιώντας πως μια μέρα οι καταρράκτες θα εξαφανιστούν τελείως.

Δεν είναι ασυνήθιστο να μειώνεται η ροή του νερού στους Καταρράκτες της Βικτώρια κατά την περίοδο ξηρασίας από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι φέτος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν στη Ζάμπια λόγω της ξηρασίας που έπληξε τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/green/stegnosan-katarraktes-tis-biktoria-logo-klimatikis-allagis