ΥΓΕΙΑ

Απόφαση σταθμός FDA για το AIDS: Ενέκρινε την πρώτη μηνιαία ενέσιμη αγωγή για τον HIV

Ως μία απόφαση που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη θεραπεία του HIV, θα χαρακτηρίζαμε την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, στο μηνιαίο ενέσιμο φάρμακο κατά της λοίμωξης από τον ιό, ένα σχήμα που έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται τη θεραπεία με τα χάπια που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο περιέχει τις δραστικές ουσίες rilpivirine και cabotegravir (ονομάζεται Cabenuva), αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία των ατόμων που ταλαιπωρούνται από την εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των δύο δραστικών μειώνει τα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα και τα διατηρεί χαμηλά. Το σχήμα αυτό αποτελεί την πρώτη πλήρη αγωγή για την HIV/AIDS λοίμωξη που θα λαμβάνεται μία φορά το μήνα ή μία φορά τους δύο μήνες.

Δηλαδή, ένα άτομο που έχει μολυνθεί, μέχρι τώρα, παίρνει φαρμακευτική αγωγή, λαμβάνοντας τουλάχιστον ένα χάπι την ημέρα. Με το νέο ενέσιμο θεραπευτικό σχήμα, θα του χορηγείται μία ένεση 6 ή 12 φορές το χρόνο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, η ένεση θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε ουσία, ενδομυϊκά στην μονάδα λοιμώξεων που παρακολουθείται ο κάθε ασθενής. Τη χορήγηση θα την κάνει ο υπεύθυνος γιατρός ή ο νοσηλευτής.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2018, υπήρχαν περίπου 36.400 πρόσφατα μολυσμένοι ασθενείς που ζούσαν με HIV στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την UNAIDS, περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνθηκαν μέσα στο 2019.

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, το νέο φάρμακο της ViiV Healthcare βασίζεται στην ευκολία της μηνιαίας ενέσιμης θεραπείας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη GlaxoSmithKline (GSK), συγκέντρωσε δεδομένα που δείχνουν ότι 9 από τους 10 ασθενείς σε βασικές μελέτες ισχυρίστηκαν ότι προτιμούν τη μηνιαία ενέσιμη θεραπεία από το καθημερινό σχήμα λήψης χαπιών.

«Αυτή η έγκριση θα επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να λαμβάνουν εφάπαξ μηνιαίως τη θεραπεία τους αντί ενός καθημερινού θεραπευτικού σχήματος από του στόματος», δήλωσε ο John Farley, ο οποίος είναι επικεφαλής του Γραφείου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα του FDA. «Η παροχή αυτής της θεραπείας σε ορισμένους ασθενείς αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τη διαχείριση αυτής της χρόνιας πάθησης».
Δύο κλινικές μελέτες -σε περισσότερους από 1.100 ασθενείς από 16 χώρες- διαπίστωσαν ότι το Cabenuva ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην καταστολή του ιού με τα καθημερινά, από του στόματος, θεραπευτικά σχήματα τριών φαρμάκων που έλαβαν ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 48 εβδομάδων. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει πρώτα να πάρουν μια από του στόματος εκδοχή του ενέσιμου φαρμάκου και ένα άλλο χάπι για τον πρώτο μήνα, πριν ακολουθήσουν τη θεραπεία με τις μηνιαίες ενέσεις, σύμφωνα με τον FDA.

libre.gr