Λόγια του Αέρα

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας…

Στα 73 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά αυξημένη εγρήγορση, επαγρύπνιση και λήψη προληπτικών μέτρων.

Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, ο πανικός όχι μόνο αποδεικνύεται ο χειρότερος σύμβουλος για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά παράλληλα οδηγεί και σε ακραίες απόψεις κι ενέργειες…

Ο κάθε ένας που ακούει δεξιά κι αριστερά διάφορες φωνές, διαμορφώνοντας a la carte απόψεις και μάλιστα τις διαδίδει ως δήθεν “ειδήμων”, θα έπρεπε ίσως να “βουτά” τη γλώσσα στο μυαλό πριν τις ξεστομίσει. Η σωστή ενημέρωση και η ψυχραιμία του κόσμου, αποτελούν τα “κλειδιά” των κοινωνιών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το θέμα είναι πως θα πετύχεις κάτι τέτοιο – σωστούς ενημερωμένους πολίτες – όχι πανικό – ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Το βάρος που καλούνται να “σηκώσουν” οι δημοσιογράφοι δεν είναι και λίγο και σίγουρα οι “φανταζί” τίτλοι που δύναται να προκαλέσουν ανησυχία στο ευρύ κοινό δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες που έχουμε, όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα – και σε κάθε θέματα βασικά, γιατί σε περιπτώσεις πανικού, όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι, ο καθένας από τη δική του πλευρά και το δικό του μετερίζι.