ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό υπό κατάρρευση: Λιγότεροι συνταξιούχοι, χαμένοι φάκελοι και μεγαλύτερες ουρές

Ασφαλιστικό και απονομή συντάξεων. Απίστευτες καταγγελίες για εξαφανισμένους φακέλους και τεράστιες ουρές.

Πολλούς φτωχοποιημένους ασφαλισμένους, δράματα με τους αναπήρους, ακόμη και χαμένους φακέλους κρύβει το σκάνδαλο με τις «κλειστές» αιτήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Με βάσει τις καταγγελίες για τον ΕΦΚΑ:

-Πολλοί ανάπηροι δεν λαμβάνουν τις συντάξεις τους (διακόπηκαν) και πλέον δεν έχουν άλλους πόρους να ζήσουν. Και αυτό γιατί δεν έχουν απονεμηθεί συντάξεις από το ΚΕΠΑ. Καθυστέρηση που αποδίδεται και στην πανδημία.

-Σε άλλες περιπτώσεις έχει διακοπεί η σύνταξη γήρατος λόγω… θανάτου, αλλά ουδείς απαντάει στα τηλέφωνα ή τα mail του ΕΦΚΑ (σ.σ. στον πρώην ΟΓΑ εν προκειμένω) ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υφίσταται Ληξιαρχική Πράξη θανάτου…

-Από τους 180.000 συνταξιούχους που περιμένουν την κύρια σύνταξη, μόλις το 20% λαμβάνει προσωρινή. Με αποτέλεσμα, πάνω από 140.000 εν αναμονή συνταξιούχοι να μην έχουν πόρους να ζήσουν μέσα στην κρίση.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπολογίζει τις εκκρεμότητες στις 300.000 υποθέσεις, αν και τα στοιχεία παραπέμπουν σε 440.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές, δεύτερες συντάξεις (παράλληλης ασφάλισης) και εφάπαξ. Καθώς επίσης και περίπου 20.000 καθυστερήσεις στην απονομή των αναπηρικών.

Μείωση συνταξιούχων

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» οι συνταξιούχοι μέσα στο 2020, μειώθηκαν κατά σχεδόν 40.000 δικαιούχους, κάτι που φυσικά δεν οφείλεται στην μείωση του προσδόκιμου ζωής, αντιθέτως το προσδόκιμο αυξήθηκε. Το Ιανουάριο πέρυσι οι συνταξιούχοι ανέρχονταν στα 2.512.457 άτομα, ενώ φέτος περιορίστηκαν στα 2.473.988. Η μείωση των συνταξιούχων οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν χορηγείται ή δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση η σύνταξη στους δικαιούχους—ασφαλισμένους…

Αντιθέτως, ο απελθών υπουργός Γ.Βρούτσης μιλούσε για ένα πολύ μικρότερο αριθμό εκκρεμών αιτημάτων, ενώ ανά δίμηνο προσέφερε άφθονες διαβεβαιώσεις ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής των συντάξεων. Τελικά όμως, μέσα στο 2020 οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις αυξηθήκαν κατά περίπου 30.000 και οι επικουρικές κατά 70.000 άτομα. Ενώ η ψηφιακή σύνταξη, η οποία θα απονεμόταν εντός μιας ημέρας, τελικά εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στις συντάξεις των αγροτών χωρίς άλλη (διαδοχική) ασφάλιση, και στις συντάξεις χηρείας, όταν όμως είχε εκδοθεί η σύνταξη στον θανόντα (άμεσα σφαλισμένο).

Χαμένοι φάκελοι

Η ανησυχητική εξέλιξη είναι η απώλεια φακέλων ύστερα από 5 ή 7 έτη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (για την έκδοση της σύνταξης) από γραφείο σε γραφείο και από υπόγειο σε διάδρομουςκαι από τις συνεχείς μετακομίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δε καλούνται οι συνταξιούχοι να καταθέσουν και πάλι αντίγραφα φακέλων στις υπηρεσίες συνταξιοδότησης. Κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για την ακρίβεια των στοιχείων και την πιστότητα των συντάξεων.

Οι συσσώρευση των συνταξιοδοτικών φακέλων έχει συγκεντρώσει και πολλά σύννεφα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, ενώ οι διαβεβαιώσεις ότι οι υποθέσεις θα προωθηθούν, συνεχώς ανανεώνονται πλην ανέξοδα… (Να σημειωθεί ότι η τελευταία προθεσμία έληξε στα τέλη του 2020). Και αυτό γιατί οι δανειστές θεωρούν ότι η μη απονομή των συντάξεων αυξάνει τις οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Και για την τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων η χώρα δανείστηκε πάνω από 4 δις ευρώ (που διέθεσε στον ΕΦΛΚΑ, το Ταμείο Πρόνοιας κ.α.)

Το μεσοδιάστημα, από την αναφορά των δανειστών περί μη συμμόρφωσης της χώρας με τις υποχρεώσεις με βάση την αξιολόγηση και την αποχώρηση Βρούτση, «πέρασαν» δύο ρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ο… καθυστερημένος ρυθμός απόδοσης των συντάξεων. Εκτός ίσως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου κατά το α’ 8μηνο του 2020 βγήκαν μόλις 5.000 συντάξεις, ενώ το τελευταίο 4μηνο διεκπεραιώθηκαν υπερδιπλάσιες αιτήσεις (άνω των 10.000).

Η μια «δράση» αφορούσε στην επαναφορά των συνταξιούχων για να βγάλουν συντάξεις, για να αποδειχτεί όμως ότι επρόκειτο για στελέχη της συντηρητικής συνδικαλιστικής παράταξης που απλώς ενδιαφερόταν να αποσπαστούν στα υπουργικά γραφεία.

-Το μπόνους των 450 ευρώ σε όσους εργάζονται για την απονομή των συντάξεων. Ποσό όμως υποδεέστερο από τα ΔΗΒΕΤ και τα λοιπά επιδόματα που λαμβάνουν, χωρίς μάλιστα «στοχοθεσία», ορισμένοι υπάλληλοι προερχόμενοι από το υπουργείο Οικονομικών…

Προσλήψεις…

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης προκρίνει την με γοργές διαδικασίες ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, αλλά και προσλήψεις. Δεν αποκλείει δηλαδή την πρόσληψη νέων συμβασιούχων ή την επάνοδο των συμβασιούχων που είχαν απολυθεί το 2019 μετά την λήξη του χρόνου απασχόλησης τους τότε (είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ).

ieidiseis.gr