ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξημένες οι τιμές για την τομάτα λόγω γιορτών και μειωμένης παραγωγής

Υψηλή ζήτηση σε εσωτερικό και εξωτερικό έφεραν καλές τιμές παραγωγού στην τομάτα θερμοκηπίου και στο αγγούρι τελευταία. Η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι, κάτι που οφείλεται και στο αυξημένο κόστος θέρμανσης των θερμοκηπίων, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πυρηνόξυλου. Σύμφωνα με τον Θανάση Παλούκη, παραγωγό κηπευτικών από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας «οι τιμές χονδρικής στην τομάτα κυμαίνονται τώρα στα 1,20 και 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι τέτοια περίοδο δεν ξεπερνούσαν το 1 ευρώ το κιλό. Σ’ αυτό έχει συντελέσει η μείωση της παραγωγής γενικά στην Ελλάδα φέτος για διάφορους λόγους και η αυξημένη ζήτηση, τόσο εγχωρίως λόγω και των εορτών, όσο και από τη Βουλγαρία, από όπου έρχονται πολλοί έμποροι τελευταία και αγοράζουν. Στη Βουλγαρία ακούγεται ότι είναι μειωμένη κατά πολύ η παραγωγή».

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Κωστάκος, πιστοποιημένος παραγωγός κηπευτικών από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «οι τιμές χονδρικής για την τομάτα είναι τώρα όσο αφορά στο νομό μας στα 1,50 – 1,60 ευρώ ανά κιλό, σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ότι πέρσι».

Η μείωση στην παραγωγή ελιάς έφερε καλές τιμές στην τομάτα

Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκο «στη μείωση της παραγωγής τομάτας και κατά συνέπεια στην αύξηση της τιμής παραγωγού συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο κρύος και παρατεταμένος χειμώνας, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής… ελιάς». Η οποία όπως έχουμε εξηγήσει σε παλιότερο ρεπορτάζ μας, μείωσε την παραγωγή του πυρηνόξυλου, με αποτέλεσμα αυτό να ακριβύνει και όσοι παραγωγοί το χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης στα θερμοκήπια, να περιορίσουν τη χρήση του, γεγονός, που έφερε μείωση παραγωγής κηπευτικών.

Αυξημένες τιμές και στα αγγουράκια

Την τάση της τιμής τομάτας ακολουθεί και το αγγουράκι. Σύμφωνα με τον Θανάση Παλούκη οι τιμές σ’ αυτό φτάνουν τώρα τα 35-40 λεπτά.

Παράλληλα, όπως μας είπε ο κ. Κωστάκος από την Σπάρτη «προσεγγίζουν και τα 70 λεπτά τώρα».

Πηγή: agrotypos.gr