ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: “Όργιο” κατασκοπείας και παρεμβάσεων από ξένες χώρες καταγγέλλουν οι μυστικές υπηρεσίες

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου» απειλή κατασκοπείας και παρεμβάσεων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής μίας εκ των υπηρεσιών αντικατασκοπίας της χώρας.

Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Μάικ Μπέρτζες, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Πληροφοριών Ασφαλείας στην Αυστραλία (ASIO) τόνισε πως μία σειρά από χώρες επιδιώκουν να επηρεάσουν βουλευτές, κυβερνητικούς υπαλλήλους, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς.

«Το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζουμε από την ξένη κατασκοπεία και τις παρεμβάσεις είναι άνευ προηγουμένου. Σήμερα είναι υψηλότερη απ’ όσο ήταν κατά τον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε ο ίδιος σε ομιλία του στην Καμπέρα.

Ο Μπέρτζες δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες χώρες προσπαθούν να παρέμβουν στην Αυστραλία, όμως το πρακτορείο Reuters τον Σεπτέμβριο είχε μεταδώσει πως οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει πως η Κίνα είναι υπεύθυνη για μία κυβερνοεπίθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας και σε τρία κόμματα, πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2018, με την Κίνα πάντως να αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Μπέρτζες δεν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επιθέσεων, όμως υπαινίχθηκε μία σειρά από κυβερνοεπιθέσεις. Η ASIO έχει διαλευκάνει υποθέσεις όπου ξένοι κατάσκοποι έχουν ταξιδεύσει στην Αυστραλία με στόχο «να εγκαταστήσουν ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα υποκλοπών και ‘χακαρίσματος’», επεμβαίνοντας σε υπολογιστές που περιέχουν ευαίσθητες και εμπιστευτικές πληροφορίες, τόνισε ο ίδιος.

Η Αυστραλία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει κλιμακώσει τη συμμετοχή της στη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για επιθέσεις από ισλαμιστές στο έδαφός της.

Παράλληλα, ο ίδιος παρ’ όλο που υπογράμμισε τον ρόλο του ξένου παράγοντα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλο κίνδυνο που αποτελεί για την χώρα η άνοδος της ακροδεξιάς, επικαλούμενος τις μαζικές δολοφονίες σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς τον Μάρτιο του 2018.

«Σε προάστια σε όλη την Αυστραλία, μικροί πυρήνες συγκεντρώνονται για να χαιρετούν ναζιστικές σημαίες, να ελέγχουν τα όπλα τους, για να εκγυμναστούν σε τεχνικές μάχης και να μοιρασθούν την ιδεολογία του φυλετικού μίσους», επεσήμανε ο Μπέρτζες.

Πηγή: newsit.gr