Ευθέως

Αυτοσυγκράτηση

Έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να μας παρασύρουν σε πολεμική σύγκρουση, για να πετύχουν – έτσι υπολογίζουν κάνοντας λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο! – πάγιους και νεόκοπους στόχους της στρατηγικής τους και για να σκεπάσουν πιεστικά εσωτερικά προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της Οικονομίας.

Η κυβέρνηση, εκτός από τα οξυμμένα προβλήματα του κορονοϊού και των συνεπειών του πάνω στην Οικονομία, έχει να αντιμετωπίσει και τα καθημερινά προβλήματα που της δημιουργεί η πρωτοφανής τουρκική επιθετικότητα. Καθήκον της είναι να συνυπολογίζει όλες τις πιθανές παραμέτρους που θα έχει η άλφα ή βήτα αντίδρασή της απέναντι στις βουλιμικές διαθέσεις του απρόβλεπτου γείτονα.

Ενώ λοιπόν οι σχέσεις μας με την Τουρκία κινούνται “επί ξυρού ακμής”, κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας, είτε σε μερίδα του Τύπου είτε στην τηλεόραση είτε (ιδιαίτερα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το παίζουν υπερπατριώτες και εκφράζονται με πολεμικές ιαχές “ελαφρά τη καρδία”. Απαιτούν από την κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά εδώ και τώρα μέσω της στρατιωτικής μηχανής, χωρίς βέβαια να πολυσκέφτονται τις συνέπειες που θα υπάρξουν, έτσι κι αλλιώς, για την πορεία της χώρας.

Η κυβέρνηση, έχοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο, φαίνεται να μην επηρεάζεται από πολεμοχαρείς κραυγές και ακολουθεί το δρόμο της αυτοσυγκράτησης, κάνοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο για την ενίσχυση της χώρας. Αυτή η στάση της δηλώνει ψυχραιμία και σύνεση, χωρίς να της λείπει η αποφασιστικότητα και ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός. Ταυτόχρονα, σημαίνει ότι έχει αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα από την Ιστορία, π.χ. από τον άτυχο πόλεμο του 1897 και από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Επομένως, ας αφεθεί η κυβέρνηση απερίσπαστη να οργανώσει νηφάλια τις αντιδράσεις της, που θα διασφαλίζουν και την ειρήνη και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να διασφαλίσεις συνδυαστικά τα δυο παραπάνω αγαθά. Γι’ αυτό ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνο άθλημα όταν ασκείται στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων.