ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βασ. Γιαννάκος: “Η δωρεά οργάνων ένα πολύτιμο δώρο ζωής.”

Για τον δαιδαλώδη αγώνα του σχετικά με τη δωρεά οργάνων μας μίλησε ο Πρόεδρος Νεφροπαθών Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ελλάδος κ Βασίλης Γιαννάκος. Είναι πρόεδρος του συλλόγου εδώ και 14 χρόνια και ξεκίνησε τη δράση του ,διότι και ο ίδιος έπασχε από κληρονομική νεφρική ανεπάρκεια, όπως και κάποια μέλη της οικογένειας του.

Συνέντευξη στην Άννα – Μαρία Καρακανά

Δεκατρία όμως χρόνια μετά τη μεταμόσχευση νεφρού, μπορεί και ζει σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, όπως οι υπόλοιποι.Το έργο του ίδιου ,αλλά και του συλλόγου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά είναι να βοηθάει τον συνάνθρωπο του, δηλαδή τους ασθενείς ,που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,αλλά και αυτούς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, στηρίζοντας τους οικονομικά και καλύπτοντας τους όλες τις φαρμακευτικές και ιατρικές αγωγές. Το κέρδος του ,όπως αναφέρει είναι η ηθική ικανοποίηση ,που νιώθει όταν βοηθά και βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να ξεπερνούν το πρόβλημα υγείας τους.

Το βάρος και η ευθύνη του συλλόγου είναι τεράστια, αφού το κράτος για ακόμη μία φορά είναι σχεδόν ανύπαρκτο.Όλα τα έσοδα τους τονίζει προέρχονται κυρίως από φαρμακευτικές εταιρείες,που τους παρέχουν δωρεάν φάρμακα, από ιδιωτικές κλινικές ,οι οποίες προσφέρουν στους ασθενείς ιατρική περίθαλψη ,αλλά και από δωρεές φίλων και γνωστών ,οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν σ’αυτή την ανιδιοτέλη πράξη αγάπης και φροντίδας. Η πολιτεία το μόνο που προσφέρει στους ασθενείς είναι ένα διατροφικό επίδομα ,τα έξοδα μετακίνησης τους αναλογικά με τα χιλιόμετρα ,δηλαδή εντός αστικών κέντρων δίνει 115 ευρώ εφάπαξ το μήνα ,ενώ εκτός αστικών κέντρων από 400- 800 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τα χιλιόμετρα. Ενώ για τους πάσχοντες τελικού σταδίου τα χρήματα και τα επιδόματα είναι περισσότερα.

Η 1η Νοεμβρίου όπως αναφέρει ο κ Γιαννάκος έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη ως προς την ιδέα της δωρεάς. Στη Ελλάδα η κατάσταση είναι απογοητευτική, διότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019 το ποσοστό των δοτών είναι 4,8% σε σχέση με την Ισπανία ,η οποία είναι η πρώτη χώρα στη δωρεά οργάνων με ποσοστό πάνω από 40% , μετά ακολουθεί η Κροατία με 33,3%,το Βέλγιο με 30,5% και η Μάλτα με 30%. Συγκεκριμένα στο Ν Μαγνησίας υπάρχουν συνολικά 220 αιμοκαθαρόμενοι από τους οποίους 60-65 περιμένουν στη λίστα αναμονής ,ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 αιμοκαθαρόμενοι από τους οποίους οι 1.200 περιμένουν στην λίστα συνήθως 9-10 χρόνια μέχρι να βρεθεί το μόσχευμα. Μόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 3000 άνθρωποι,περιμένοντας ένα μόσχευμα.

Τα ποσοστά στη χώρα μας είναι τόσα μικρά υπογραμμίζει κ Γιαννάκος,καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Γι ‘ αυτό κάνει έκκληση στη πολιτεία και στην ΕΟΜ ( Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να αναλάβει δράση με ενημερωτικές εκδηλώσεις ,με καμπάνιες των ΜΜΕ και με προσλήψεις στις ΜΕΘ των Δημόσιων Νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ,πως “Η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρό ζωής ,διότι όταν ένας κλινικά νεκρός άνθρωπος χαρίζει τα όργανα του δίνει ζωή σε 18-20 άτομα”. Γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως η δωρεά οργάνων είναι ένα λειτούργημα ,το οποίο μπορεί να χαρίσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ας ξεφύγουμε, λοιπόν από τις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις και ας σκεφτούμε, πως αύριο μπορεί να είναι ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σ’ αυτή τη θέση. Η ζωή είναι όμορφη και όλοι έχουμε δικαίωμα να τη ζήσουμε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πόσο καιρό ασχολείστε με τη δωρεά οργάνων και πιο ήταν το έναυσμα σας;

Είμαι Πρόεδρος Νεφροπαθών Μαγνησίας εδώ και 14 χρόνια. Ξεκίνησα όμως τη δράση μου στο σύλλογο ,διότι και ο ίδιος, όπως και τα άλλα δύο αδέρφια μου πάσχαμε από κληρονομική νεφρική ανεπάρκεια. Με βοήθησε όμως ο θεός 18 μήνες, που έκανα αιμοκάθαρση και εδώ και 13 χρόνια έχω κάνει μεταμόσχευση από στοματικό δότη.

Αισθάνεστε ικανοποιημένος από τη δωρεά οργάνων σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη;

Στη Ελλάδα η κατάσταση είναι απογοητευτική, διότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019 το ποσοστό των δοτών είναι 4,8% σε σχέση με την Ισπανία ,η οποία είναι η πρώτη χώρα στη δωρεά οργάνων με ποσοστό πάνω από 40% , μετά ακολουθεί η Κροατία με 33,3%,το Βέλγιο με 30,5% και η Μάλτα με 30%. Συγκεκριμένα στο Ν Μαγνησίας υπάρχουν συνολικά 220 αιμοκαθαρόμενοι από τους οποίους 60-65 περιμένουν στη λίστα αναμονής ,ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 αιμοκαθαρόμενοι από τους οποίους οι 1.200 περιμένουν για το πολυπόθητο δώρο θεού.

Ποιοί είναι οι λόγοι, που απωθούν τους πολίτες της Μαγνησίας να αποφύγουν τη δωρεά οργάνων;

Οι άνθρωποι απωθούνται, διότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και ο φόβος,γτ γίνονται πολλά. Το κυριότερο όμως είναι η ενημέρωση.

Ένας από τους λόγους που απωθούνται από τη δωρεά οργάνων είναι η ελλιπής ενημέρωση;

Ναι, διότι δεν γίνονται καμπάνιες από τα ΜΜΕ,ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος ως προς την ιδέα της δωρεάς οργάνων.

Γιατί διστάζουν σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους και τι θα πρέπει να γίνει από το κράτος;

Οι Έλληνες διστάζουν σε σχέση με τους Ευρωπαίους, διότι δεν είναι ενημερωμένοι σωστά. Γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος να ενημερώνει τους ανθρώπους από το σχολείο και να κάνει καμπάνιες σχετικά με τη δωρεά οργάνων.

Με αφορμή τη 1η Νοεμβρίου ,που έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ένας νεφροπαθής πόσο καιρό μπορεί να περιμένει μέχρι να βρεθεί το μόσχευμα;

Ένα νεφροπαθής στην Ελλάδα μπορεί να περιμένει 9-10 χρόνια μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, που θα το δεχτεί και ο οργανισμός του.

Το κράτος βοηθάει οικονομικά τον σύλλογο σας;

Το βάρος και η ευθύνη του συλλόγου είναι τεράστια.Όλα τα έσοδα μας προέρχονται κυρίως από φαρμακευτικές εταιρείες,που μας παρέχουν δωρεάν φάρμακα, από ιδιωτικές κλινικές ,οι οποίες προσφέρουν στους ασθενείς ιατρική περίθαλψη ,αλλά και από δωρεές φίλων και γνωστών ,οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν σ’αυτή την ανιδιοτελή πράξη αγάπης και φροντίδας. Η πολιτεία το μόνο που προσφέρει στους ασθενείς είναι ένα διατροφικό επίδομα ,τα έξοδα μετακίνησης τους αναλογικά με τα χιλιόμετρα ,δηλαδή εντός αστικών κέντρων δίνει 115 ευρώ εφάπαξ το μήνα ,ενώ εκτός αστικών κέντρων από 400- 800 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τα χιλιόμετρα. Ενώ για τους πάσχοντες τελικού σταδίου τα χρήματα και τα επιδόματα είναι περισσότερα.