ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παράνομη η ανάθεση συμβολαίου σε εταιρεία πρώην συμβούλου του Τζόνσον

Ακόμα ένα πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε παράνομη την ανάθεση συμβολαίου από την κυβέρνησή του σε εταιρεία φίλων του πρώην κορυφαίου συμβούλου του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Η εταιρεία έρευνας αγοράς «Public First» είναι ιδιοκτησίας του Τζέιμς Φρέιν και της συζύγου του Ρέιτσελ Γουλφ, η οποία εξετάστηκε πρώτη στο πλαίσιο καταγγελιών από το Good Law Project.

Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κέρδισε την υπόθεση με αντίπαλο το υπουργικό συμβουλίου σχετικά με πληρωμή χρημάτων των φορολογουμένων και συγκεκριμένα 500.000 λιρών στην «Public First», τον Μάρτιο του 2020. about:blank

Όμως, η Γουλφ είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος και του Τζόνσον και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, ενώ η ίδια ήταν από τους συγγραφείς του μανιφέστο των Τόρις για τις εκλογές του 2019.

Το δικαστήριο κάνει λόγο για αποτυχία στο να εξεταστεί οποιοσδήποτε άλλος ερευνητικός οργανισμός, η οποία «θα οδηγούσε ενημερωμένο παρατηρητή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια πραγματική πιθανότητα, ή ένας πραγματικός κίνδυνος, ότι ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων να ήταν μεροληπτικός».

Η έκδοση της απόφασης έρχεται μετά από μια άλλη νίκη του Good Law Project, τον Φεβρουάριο, όταν κέρδισε την υπόθεση εναντίον του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, για την αποτυχία του να τηρήσει τις προϋποθέσεις διαφάνειας αναφορικά με τη δαπάνη «τεράστιων ποσών δημόσιου χρήματος» σχετικά με προμήθειες για την πανδημία τους πρώτους μήνες της κρίσης.  

Πηγή: Ιndependent