ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές εκλογές – Tζόνσον στο ντιμπέιτ: Έχουμε μια υπέροχη συμφωνία, θα βγούμε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου

«Με κυβέρνηση Κόρμπιν η χώρα μας θα υποστεί νέα ταλαιπωρία, ενδέχεται τότε να υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC – Ο αρχηγός των Εργατικών αναφέρθηκε σε νέες διαβουλεύσεις για το Brexit – Την ερχόμενη Πέμπτη οι Βρετανικές εκλογές

Η κλεψύδρα αδειάζει και η αγωνία κορυφώνεται για μια από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, των τελευταίων δεκαετιών, στη Βρετανία. Η πρόταση που υπέβαλε, προ τετραετίας, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες της πιστής εφαρμογής του πολιτικού θάρρους, δεν είχαν μόνο κόστος για τον ίδιο, αλλά οδήγησαν τη χώρα του σε έναν φαύλο κύκλο και σε μια κατάσταση που επιεικώς χαρακτηρίζεται μεσοβέζικη. 

Εδώ και καιρό δύο «παίκτες» βρίσκονται στην αρένα: Ο βαθιά Συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, που είχε ανεβάσει απότομα το θερμόμετρο με τις εξαγγελίες περί εξόδου από την ΕΕ στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και ο Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν που συχνά κινείται σε όρους δημιουργικής ασάφειας. 

Το διακήβευμα των Βρετανικών εκλογών μοιάζει, πάντως, να είναι Βrexit ή νέο δημοψήφισμα.

Το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, στο BBC, είχε αν μη τι άλλο μεγάλο ενδιαφέρον. 

«Έχουμε μια συμφωνία και είναι υπέροχη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας πως εάν εκλεγεί, θα βγάλει τη Βρετανία από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, όπως έχει συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους. 

Ασκώντας κριτική στον Κόρμπιν, ο αρχηγός των Συντηρητικών μίλησε για αβέβαιη στάση από μέρους του αρχηγού των Εργατικών. «Ακούγοντας τον κύριο Κόρμπιν αντιλαμβάνομαι πως το Brexit δεν θα επιτευχθεί καθώς θα υπάρξει μακρά περίοδος διαβουλεύσεων», δήλωσε. 

«Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πρεσβεύει» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο Κόρμπιν θα οδηγήσει τη Βρετανία σε δεύτερο δημοψήφισμα. 

«Δεν πιστεύει στη συμφωνία οπότε θα πάει τη Βρετανία σε δεύτερο δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον. 

«Η χώρα μας με κυβέρνηση Εργατικών θα αναλωθεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από χρόνο», τόνισε κρούοντας έτσι τον κώδωνα για πιθανή δημιουργία νέου φάυλου κύκλου.

Ο αρχηγός των Εργατικών, αποσαφηνίζοντας τη θέση του, ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα προχωρήσει σε τρίμηνη διαπραγμάτευση για την έξοδο την Βρετανίας από την ΕΕ.