ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία :Υπόθεση αιμομιξίας και σιωπής με… επώνυμους

Η υπόθεση Ντιαμέλ φέρνει στο προσκήνιο την αιμομιξία στη Γαλλία.
Μπορεί η είδηση να ξάφνιασε με την έκδοση του αποκαλυπτικού βιβλίου, την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το Παρίσι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για την αποκάλυψη των αιμομικτικών σχέσεων που φέρεται να είχε ένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της Γαλλίας, πρώην ευρωβουλευτής, ο Ολιβιέ Ντιαμέλ, με τον γιο της συζύγου του, πανεπιστημιακού Εβελίν Πιζιέ.

Το θέμα αποκάλυψε με βιβλίο της η αδελφή του θύματος, νομικός Καμίγ Κουσνέρ. Τα γεγονότα χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με θύμα τον 13χρονο τότε αδελφό της (πρόκειται για τα δύο παιδιά της Πιζιέ και του πρώην υπουργού Υγείας και ιδρυτή των “Γιατρών του Κόσμου” Μπερνάρ Κουσνέρ).

“Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια ανάγκη: να φέρω στο φως την αιμομιξία για να δείξω ότι αυτή η κατάσταση κρατάει χρόνια και ότι είναι πολύ, πάρα πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τη σιωπή” εξήγησε η Κουσνέρ μιλώντας στον Νουβέλ Ομπσερβατέρ.

Η απόφασή της δεν ήταν εύκολη και την έλαβε γνωρίζοντας ότι το αδίκημα πλέον έχει παραγραφεί. Ο αδελφός της, σήμερα 45 ετών, της είχε ζητήσει να κρατήσει το μυστικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν ο ίδιος, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα, το 2008, τα εξομολογείται στη μητέρα του, την πανεπιστημιακό Εβελίν Πιζιέ, αυτή τα αρνείται και στηρίζει τον σύζυγό της. Απεναντίας, η θεία τους, η γνωστή ηθοποιός Μαρί Φρανς Πιζιέ, στηρίζει τα ανίψια της, μιλά για το θέμα και έρχεται σε ρήξη με την αδελφή της.

Ο θάνατός της σε ατύχημα στην πισίνα του σπιτιού της, το 2011, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην αποκάλυψη του θέματος, λόγω των ερευνών της αστυνομίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες αυτοκτονίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, λόγω της ομερτά που επικρατούσε στην οικογένεια.

Την ίδια χρονιά, ο Μπερνάρ Κουσνέρ μαθαίνει τι είχε υποστεί ο γιος του και θέλει να στραφεί κατά του Ντιαμέλ, δεν το κάνει γιατί ο γιος του δεν θέλει να δώσει συνέχεια, θέλει “να προχωρήσει”. Μόνο μετά τον θάνατο της μητέρας τους, το 2017, η Καμίγ παίρνει την απόφαση της αποκάλυψης μέσω βιβλίου. Είχαν προηγηθεί δέκα χρόνια ψυχανάλυσης.

Ήδη πάντως οι συνέπειες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς ο κοινωνικός περίγυρος του ζεύγους Ντιαμέλ – Πιζιέ ήταν ευρύς, περιλάμβανε μέρος της πολιτικής και πνευματικής αφρόκρεμας του Παρισιού, όπως τον φιλόσοφο, πρώην υπουργό Παιδείας, Λικ Φερί ή την πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή Ελιζαμπέτ Γκιγκού. Ο

Κουσνέρ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση της κόρης του, “ένα βαρύ μυστικό που μας βάραινε πήρε τέλος, χαιρετίζω το κουράγιο της κόρης μου, Καμίγ”. Στο βιβλίο της πάντως η κόρη του περιγράφει τον βιολογικό της πατέρα “απόντα”, με νεύρα, συχνά να ουρλιάζει στα παιδιά του…

Από την πλευρά του, ο Ντιαμέλ δεν έχει αντιδράσει δημόσια, δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Μοντ και του Νουβέλ Ομπς, ωστόσο μέσω Τουίτερ ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στα καθήκοντα που κατείχε: από την προεδρία του έγκριτου Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών ώς τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που παρουσίαζε ή μετείχε.

Η υπόθεση Ντιαμέλ φέρνει στο προσκήνιο την αιμομιξία στη Γαλλία. Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Αλίς Ντεμπός, “μεταξύ 2% και 5% των ενηλίκων έχουν βιώσει αιμομικτική σεξουαλική βία στην οικογένειά τους και το κοντινό τους περιβάλλον, κατά την παιδική τους ηλικία”. “Συναναστρεφόμασε όλοι θύματα και θύτες χωρίς να το γνωρίζουμε” τονίζει η ίδια στον σταθμό France Info, προσθέτοντας ότι η “σιωπή είναι συστατικό στοιχείο της αιμομιξίας”. Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, λόγω των γνωστών ονομάτων που εμπλέκονται, είναι μόλις στην αρχή της…

avgi.gr