ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εθελοντές βουλευτές – γιατροί στις ΜΕΘ

Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, που δεν έχει φέρει το υπουργείο Υγείας!

Είναι πράγματι εντυπωσιακό! Οι εθελοντές γιατροί στη μάχη για τον κορονοϊό δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν στην πρώτη γραμμή γιατί δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη και κάλυψή τους!

Το πρόβλημα, που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό σάιτ 15minutes είναι πολύ σοβαρό. Οι βουλευτές γιατροί δεν μπορούν να μπουν στα νοσοκομεία(και κυρίως δεν μπορούν να μπουν στις ΜΕΘ όσοι έχουν σχετικές ειδικότητες), καθώς δεν καλύπτονται νομικά!

Από τη στιγμή, βλέπετε, που δεν εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι εθελοντές σε αυτό, δεν καλύπτονται από το νόμο στις ιατρικές αποφάσεις που θα λαμβάνουν!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόβλημα αυτό έχει εντοπιστεί από την πρώτη στιγμή και οι βουλευτές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά έχουν λάβει τη διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι θα έρθει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πλην όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο έκτος αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που πρωτοστάτησε στο εθελοντικό κύμα σε αυτή τη φάση, συμμετείχε την Πέμπτη σε διαδήλωση του τοπικού Εργατικού Κέντρου έξω από το νοσοκομείο Λάρισας, δηλώνοντας πως βρίσκεται εν αναμονή της ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί – ως Πνευμονολόγος – στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης του!

Η άμεση κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, ώστε μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία των βουλευτών-γιατρών που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν από την πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορονοϊού να μην απαξιωθεί και να μην στραφεί μπούμεραγκ εναντίον του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

Αν το υπουργείο Υγείας -που όντως αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση- δεν μπορέσει να αξιοποιήσει την εθελοντική προσφορά ακόμα και των βουλευτών, ε, δεν υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα στο σύστημα υγείας, αλλά ένα ακόμα …μεγάλο πρόβλημα! Και ας σκεφτούν όλοι τι μήνυμα θα αποσταλεί στη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία αν δεν μπορέσουν να προσφέρουν πραγματικά από την πρώτη γραμμή οι βουλευτές-γιατροί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν! Ας το σκεφτούν!

Βασίλης Σκουρής