TECH GURU

Γιατί σιχαίνεται Facebook, Twitter και Instagram ο δημιουργός του Linux

Ο Λάινους Τόρβαλντς, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Linux, το οποίο ουσιαστικά τρέχει το διαδίκτυο και αποτελεί τη βάση για το Android, ερωτήθηκε πρόσφατα ποιο θα ήταν αυτό που θα άλλαζε, αν μπορούσε, στον σημερινό κόσμο της τεχνολογίας, που βοήθησε και ο ίδιος να χτιστεί.

Η απάντηση του ήταν: τα κοινωνικά δίκτυα. «Σιχαίνομαι εντελώς το Twitter, το Facebook και το Instagram. Είναι αρρώστια. Ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά των ανθρώπων», είπε ένας από τους σημαντικότερους προγραμματιστές στον κόσμο σε συνέντευξή του.

Η κριτική βέβαια ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για κακή συμπεριφορά σε άλλους προγραμματιστές αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Τόβαλντς είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, αστείος, λέει καθαρά τη γνώμη του και θεωρείται δίκαιος, όμως είναι το είδος του ανθρώπου που δεν αντέχει τους χαζούς.

Με αυτήν την προσωπικότητα, έχει πολλές φορές δημόσια φερθεί άσχημα σε ανθρώπους των οποίων η δουλειά ή τα κίνητρα δεν ανταποκρίνονται στα δικά του στάνταρντ. Πριν από χρόνια, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν ένας προγραμματιστής της εταιρείας κατασκευής τσιπς, Intel, μίλησε δημόσια για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι δεν ήταν μόνο αντιεπαγγελματική, αλλά αποθάρρυνε τα νέα ταλέντα, καθώς και τους ανθρώπους που ήθελαν να συνεισφέρουν στη Linux.

Ο Λάινους Τόρβαλντς απάντησε ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Δεν είμαι ευγενικός και εκνευρίζομαι εύκολα, όμως γενικά δεν κρατάω κακία – απλά στέλνω ‘εκρηκτικά’ email».

Οι φήμες για τη συμπεριφορά του συνεχίστηκαν, ενώ μετά από παρόμοια περιστατικά σε άλλες εταιρείες, πολλές υιοθέτησαν κανόνες συμπεριφοράς. Το 2018, η Linux επίσης υιοθέτησε κανονισμό συμπεριφοράς και τότε ο Τόβαλντς παραδέχτηκε ότι πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα στη συμπεριφορά του. Μάλιστα, πήρε άδεια «για να ζητήσει βοήθεια ώστε να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των άλλων και να ανταποκρίνεται αναλόγως».

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το να ξεφωνίζει ο Τόβαλντς τα κοινωνικά δίκτυα που ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά ακούγεται κάπως ειρωνικό. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, ως ένας από τους πιο διάσημους προγραμματιστές έχει γίνει και ο ίδιος αντικείμενο διαδικτυακής κακοποίησης. Μάλιστα, το 2015, είχε φτιάξει ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος διάβαζε απαίσια και αγενή τουίτ που του είχαν γράψει χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

«Αν δεν μπορείς να αποδείξεις την ταυτότητά σου, οι τρέλες σου στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων δεν πρέπει να είναι ορατές», τόνισε ο Τόβαλντς εξηγώντας ότι η ρητορική μίσους είναι πολύ πιο εύκολη σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα σε σχέση με το να μιλάς κατά πρόσωπο με κάποιον.

Αυτό ισχύει και για την επικοινωνία μέσω email, ωστόσο ο διάσημος προγραμματιστής θεωρεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πιο απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας. «Το θέμα με τα like και τα share είναι σκουπίδια. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια και κανένας ποιοτικός έλεγχος. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε ο Τόβαλντς εξηγώντας ότι όλη αυτή η διαδικτυακή ανταλλαγή απλά ξυπνά τα χειρότερα ένστικτα των ανθρώπων, ενώ προκαλεί και τις συναισθηματικές τους εξάρσεις. Και πρόσθεσε ότι «αν σε όλα αυτά προσθέσεις και την ανωνυμία, τότε η κατάσταση είναι αηδιαστική». Και εξήγησε μάλιστα ότι πολλοί μπερδεύουν την ανωνυμία με την ιδιωτικότητα…

Προφανώς, λοιπόν, ο Τόβαλντς δεν είναι σε κανένα κοινωνικό δίκτυα, αλλά χρησιμοποίησε για μικρό χρονικό διάστημα το Google Plus, λέγοντας ότι η αποτυχημένη προσπάθεια της Google στα κοινωνικά δίκτυα ήταν η πιο άκακη από όλες τις άλλες. Πάντως, στη συνέντευξή του, δεν είπε αν οι κυβερνήσεις πράπει να λάβουν μέτρα και να αρχίσουν να ελέγχουν στενά τις διαδικτυακές εταιρείες, βάζοντας τους εμπρός των ευθυνών τους για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες του.

Πηγή: economistas.gr