ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Για ζωοτροφές τα κηπευτικά της Κρήτης λόγω κορονοϊού

Τεράστια οικονομική καταστροφή έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί ντομάτας στον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα Κισσάμου, καθώς τα προϊόντα τους μένουν απούλητα ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ οι δεκάδες τόνοι ντομάτας που φτάνουν στο σημείο να σαπίζουν, δίνονται σε αιγοπρόβατα για τροφή.
Πρόκειται για ογκώδεις παραγωγές οι οποίες μέχρι χθες κατέληγαν στις μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα μανάβικα, αλλά και αρκετούς αγοραστές από χώρες των Βαλκανίων.

Όπως λένε οι παραγωγοί της περιοχής, πετούν στα αιγοπρόβατα καθημερινά περισσότερους από 50 τόνους ντομάτας, καθώς η ζημιά τους αγγίζει ακόμα και τις 2000€/στρέμμα παραγωγής.

Οι παραγωγοί μιλούν για εξευτελιστικές τιμές, καθώς στην τσέπη τους καταλήγουν μόλις 0,17 €/κιλό, όταν το κόστος παραμένει περίπου στα 0,50 € ανά κιλό ντομάτας και ζητούν την στήριξη της Πολιτείας με άμεση οικονομική βοήθεια, φοροελαφρύνσεις ή/και απαλλαγές, προκειμένου απλά να επιβιώσουν, καθώς η χρονιά για αυτούς θεωρείται ήδη χαμένη.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν, οι μεγάλες αλυσίδες καταφεύγουν σε «εκβιαστικές» συμφωνίες με τις ομάδες παραγωγών, με αποτέλεσμα η τιμή να συρρικνώνεται πλέον στα 0,50 € /κιλό, μειωμένη κατά 40-50%, την στιγμή που στα ράφια μαναβικής των υπεραγορών η ντομάτα πωλείται σταθερά πάνω από 1.50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ανάλογες καταγγελίες για «εκβιαστικές» συμφωνίες των σούπερ μάρκετ έχουν κάνει και οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, ζητώντας μέτρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Παρέμβαση βουλευτών για τη στήριξη των κρητικών προϊόντων
Αναφορά προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την διανομή και στήριξη των προϊόντων της Κρήτης στις λαϊκές αγορές παραγωγών της Αττικής.

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης (Γραφείο αντιπεριφερειάρχη, Τομέας Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας) με θέμα: «Αποκλεισμός προϊόντων Κρήτης από λαϊκές αγορές παραγωγών Αττικής» και με το οποίο ζητείται η περαιτέρω διευκρίνιση εφαρμογής ΚΥΑ με στόχο την επάρκεια προϊόντων στην Αττική αλλά και την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των παραγωγών της Κρήτης.

Όπως τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο, «θεωρούμε και δίκαιο και αναγκαίο, οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν την παραπάνω δυνατότητα δηλαδή να υποστηρίξουν την παρουσία των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές της Αττικής με νόμιμο τρόπο, δεν πρέπει να αποκλειστούν από τις παραπάνω λαϊκές». Επίσης, τονίζεται ότι δεν απαιτείται η μετακίνηση των προσώπων αλλά μόνο των προϊόντων.

Την αναφορά υπογράφουν και οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Με πληροφορίες από το «biscoto.gr»