ΥΓΕΙΑ

Γραφείο στην Πράγα προτείνει σε ευρωπαίους τουρίστες ταξίδι για… εμβολιασμό στη Ρωσία

Σύμφωνα με δηλώσεις και του Πούτιν αλλά και του δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας, Σομπιάνιν, στην οποία πέφτει το βάρος του 30% των ασθενών καθημερινά, ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει πριν πέσει η αυλαία του 2020! Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος από Μόσχα.

Όχι, δεν πρόκειται περί αστείου, άλλωστε οι καιροί είναι πολύ… χαλεποί για δημοσίευση τέτοιων… αστείων! Πράγματι, σε ρεπορτάζ από την Πράγα, που βγήκε στη ρωσική τηλεόραση, ιδιοκτήτης τσεχικού τουριστικού γραφείου, μέσα στην τουριστική… ανομβρία που επικρατεί από τις αρχές της περασμένης σεζόν, σκαρφίστηκε να βρει τρόπο να προτείνει στους ευρωπαίους πολίτες ένα είδος ιατρικού τουρισμού για… εμβολιασμό στη Ρωσία!

Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος από Μόσχα

Άλλωστε η Τσεχία αυτές τις μέρες… σπάει καθημερινά ρεκόρ διάδοσης του κορονοϊού με 15 και πλέον χιλιάδες ασθενών σε 24ωρη βάση!

Η πρωτοβουλία για ιατρικό τουρισμό βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, ο εμπνευστής της λέει ότι είναι σε διαπραγμάτευση με Ρώσους αξιωματούχους και ελπίζει ότι θα πάρει άδεια για την υλοποίηση του σχεδίου του. Πάντως, εξηγεί ότι είναι εκατοντάδες οι πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί του και ζητάνε να μάθουν αν και κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει το πρόγραμμα αυτό.

  • Δεν είναι μόνο συμπολίτες μου, λέει, είναι και από τις γειτονικές χώρες, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία…

Άδεια παραγωγής σε δύο εμβόλια

Όπως έχουμε γράψει από αυτή εδώ τη στήλη, το ρωσικό υπουργείο Υγείας έχει δώσει μέχρι τώρα πιστοποιητικό, άρα και άδεια παραγωγής τους, σε δυο εμβόλια…

Από τον Αύγουστο, στο εμβόλιο με την κωδική ονομασία, Sputnik V, και στις 14 Οκτωβρίου στο δεύτερο με την ονομασία, EpivakKorona!

Και στις δυο των περιπτώσεων την πιστοποίηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ανάμεσα στους εθελοντές του δοκιμαστικού εμβολίου ήταν και η μια από τις δυο θυγατέρες του! Μια ντουζίνα επωνύμων ανθρώπων στη Ρωσία, ιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, αθλητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κ.α. πήραν μαζικά μέρος στον εθελοντικό εμβολιασμό σε μια προφανή προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο!

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσημα ότι το εμβόλιο έφτασε σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας, προφανώς στις ειδικευμένες κλινικές όπου είναι αναγκαίο για τους ασθενείς…

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις και του Πούτιν αλλά και του δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας, Σομπιάνιν, στην οποία πέφτει το βάρος του 30% των ασθενών καθημερινά, ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει πριν πέσει η αυλαία του 2020!

Ο επικεφαλής του ιστορικού Ινστιτούτου Γκαμαλέϊ, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, εξηγεί ότι από το ίδρυμα του κάθε βδομάδα θα φτάνουν στον πληθυσμό όλο και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίου προς χρήση… χωρίς να διευκρινίζει πόσες ακριβώς!

Αλλά, το Ινστιτούτο δεν έχει κάποια μαζική παραγωγική βάση και η ρωσική ηγεσία αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με την επαρκή παραγωγή. Ο Πούτιν τονίζει ότι «υπάρχουν πρόσκαιρα δυσκολίες στη μαζική παραγωγή μέχρι να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός»!

Υπόσχεται στους συμπατριώτες του ότι θα είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν αφού σύντομα θα παράγεται σε επαρκείς ποσότητες. Και, βέβαια, ήδη υπογράφονται συμβόλαια με άλλες χώρες για συμπαραγωγή σε αυτές, στη βάση της πώλησης πνευματικής ιδιοκτησίας…

Τρίτη δοκιμαστική φάση τον Απρίλιο

Η γιγάντια εταιρία, Or Reddys Laboratories, της Ινδίας σε συνεργασία με το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, σχεδιάζουν να έχουν ολοκληρώσει την τρίτη, δοκιμαστική φάση στη χώρα αυτή και από τον ερχόμενο Απρίλιο να περάσουν σε παραγωγή. Πηγή από την ινδική πρωτεύουσα τόνιζε ότι στο πρόγραμμα είναι η παραγωγή τουλάχιστον 50 εκ. εμβολίων μέσα στο 2021 και να ξεπεράσει τα 200 εκ. το 2022!

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας δοκιμάζουν αυτό το διάστημα σε οκτώ ερευνητικά τους κέντρα και το εμβόλιο που βρίσκεται σε επεξεργασία στα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης!

Εκπρόσωποι του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων εξηγούσαν ότι μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι η εσωτερική, ρωσική παραγωγή να κινηθεί από 50-80 εκ. εμβόλια, μέσα στο 2021, κάνοντας λόγο για κατά βάση ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης διάδοσης του ιού, τουλάχιστον στη ρωσική επικράτεια των 145 εκ. κατοίκων!

Σε διαπραγμάτευση με άλλες χώρες

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Λευκορωσία…

Πιο κοντά σε μια άμεση συνεργασία ανάλογη με αυτή της Ινδίας, βρίσκονται τα Εμιράτα και η Βενεζουέλα!

Επίσης, ρωσικό μέσο ενημέρωσης έδωσε την είδηση που δεν διαψεύστηκε, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, «πήραν»(!) από εργαστήρια της Κίνας εμβόλιο που αφορά τον κορονοϊό, χωρίς καμία παραπέρα διευκρίνιση!

Το δεύτερο κύμα διάδοσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έχει φέρει αναστάτωση, κυρίως στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Συνομιλίες Λαβρόφ στην Αθήνα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενημέρωσε διεξοδικά τους συνομιλητές του στην Αθήνα για τα στάδια εξέλιξης των ρωσικών εμβολίων και έθεσε ενώπιον τους την πλήρη εικόνα.

Δεν είναι γνωστό αν και κατά πόσο ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες ορισμένων από τις ισχυρότερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας μας πριν λίγα χρόνια! Και, φυσικά, αν σκοπεύουν να λάβουν τη ρωσική ενημέρωση υπ´ όψιν σε μια επόμενη παραγωγική διαδικασία. Μα, θα πει κάποιος, αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση. Σωστά…

Η κατάσταση σε κάθε χώρα σήμερα είναι ότι όλοι… ψάχνονται, αναζητούν λύσεις ικανές προς δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των ειδικών, θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2021! Εφ´ όσον, φυσικά, υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων. Και με το μικρότερο έως μηδαμινό ρίσκο για επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό! Εδώ υπεισέρχεται η τεράστια ευθύνη των κρατικών οργανισμών με αυστηρό έλεγχο εκείνων που θα το φτιάξουν στα εργαστήρια αλλά και των εταιριών που θα τα παράγουν! Άλλωστε οι πρώτες «χοντρές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα άνω των 100 δις δολαρίων το χρόνο! Ναι, είναι «πολλά τα λεφτά…»!

ΥΓ: Πάντως ο Τσέχος τουριστικός πράκτορας δηλώνει αισιόδοξος ότι το σχέδιο για ιατρικό τουρισμό στη Ρωσία προς εμβολιασμό, βρίσκοντας ήδη απήχηση στους ευρωπαίους πολίτες, θα υλοποιηθεί…

Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μόσχα

ieidiseis.gr