ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήμος Βερύκιος : Πρίγκιπας Κάρολος, Πούτιν, Μακρόν, μεταξύ των προσκεκλημένων για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από το 1821

Η Γιάννα Αγγελοπούλου παρέδωσε την πρότασή της για την πρόσκληση των ξένων ηγετών, ακόμα, όμως, δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Οι εκδηλώσεις σχεδιάζεται να κορυφωθούν με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου του 2021 στην Αθήνα.

Ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου καθώς και οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας Εμμανουέλ Μακρόν και Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που προτείνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» να προσκληθούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που σχεδιάζεται να κορυφωθούν με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου του 2021 στην Αθήνα.

Η πρόταση για την πανηγυρική εκδήλωση και την πρόσκληση των παραπάνω ξένων ηγετών έχει ήδη κατατεθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου από την Γιάννα Αγγελοπούλου Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις ώστε να αποσταλούν και επισήμως οι προσκλήσεις.

Στο μεταξύ η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει ήδη συναντηθεί με τους πρέσβεις των συγκεκριμένων χωρών και τους έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να εισηγηθεί ώστε η Ελληνική Προεδρία να προσκαλέσει επισήμως τους Ηγέτες των χωρών τους στις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μπάκιγχαμ το Ελιζέ και το Κρεμλίνο διεμήνυσαν στο Ψυχικό ότι εξετάζουν θετικά την συμμετοχή των Ηγετών τους στις εκδηλώσεις του «Ελλάδα 2021», ωστόσο για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο απαιτείται καλή προετοιμασία μέσω της διπλωματικής οδού, η οποία είναι χρονοβόρα. Επομένως η Αθήνα θα πρέπει εγκαίρως να καταλήξει στο εορταστικό πρόγραμμα – λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία – καθώς και στην αποστολή των προσκλήσεων προς τους ξένους ηγέτες.

  • Σε ότι αφορά τον πρίγκιπα Κάρολο τελευταία -ολοένα και περισσότερο- προβάλει τις ελληνικές ρίζες του. Μάλιστα πριν από δεκαπέντε μέρες, στις 15 Ιουλίου, μέσω αποκλειστικής του δήλωσης στα ΝΕΑ απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό τονίζοντας ότι : « Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητας μου».

Άλλωστε το ίδρυμα του πρίγκιπα της Ουαλίας Prince’s Trust International δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018, με στόχο να βοηθάει νέους να επιμορφωθούν, να βρουν δουλειά και να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση. Στόχος του Καρόλου είναι να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία έως το 2023. Ήδη το ίδρυμα του πρίγκιπα Κάρολου έχει βοηθήσει 83 νέους στην Ελλάδα να βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια του lockdown. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη στον κόσμο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ιδρύματος για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Ο Κάρολος προανήγγειλε, ακόμη, τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα του Διεθνούς Δικτύου για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό, του οποίου είναι ιδρυτής.

Πριν 15 ημέρες ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε γνωστό μέσω των ΝΕΩΝ ότι συμβάλλει και στην ανοικοδόμηση των πληγεισών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 περιοχών της Αττικής, υποστηρίζοντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Η πυρκαγιά στο Μάτι – που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους – είχε ξεσπάσει περίπου δυόμισι μήνες μετά την επίσκεψη του Καρόλου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2018. «Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη που θυμόμαστε συχνά», είπε στα «ΝΕΑ» ο Κάρολος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διαμονή του στην Κρήτη, όπου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς σε γλέντι στις Αρχάνες. «Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας».

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας. Ιδιωτικά, ταξιδεύει στη χώρα μας σχεδόν κάθε χρόνο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα νησιά του Ιονίου, ιδίως στην Κέρκυρα, τόπο γέννησης του πατέρα του, και στο Άγιο Όρος, με το οποίο έχει αναπτύξει μια στενή πνευματική σχέση. «Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου», τόνισε, υποσχόμενος ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας.

Η αγάπη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου για την Ελλάδα είναι βαθιά: έχει αρκετούς Έλληνες φίλους και φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τα εδώ τεκταινόμενα. Από το 1994 είναι μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους», ενώ παλιότερα είχε διοργανώσει έρανο για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά του 2004.

– Σε ότι αφορά τον Εμμανουέλ Μακρόν οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ειδικότερα με την Ελλάδα βρίσκονται στο ζενίθ. Η παρουσία του Γάλλου Προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θεωρείται από το Μέγαρο Ηλυσίων κάτι παραπάνω από βέβαιον όχι μόνο λόγω των διαχρονικά στενών ελληνογαλλικών σχέσεων αλλά και λόγω των τεταμένων γαλλο-τουρκικών σχέσεων…

– Το Κρεμλίνο εξετάζει θετικά την παρουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν στην παρέλαση των Αθηνών στις 25 Μαρτίου 2021 καθώς η Μόσχα θεωρεί οι ελληνορωσικές σχέσεις εδραιώνονται μέσα από τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ο Ρώσος Πρόεδρος αποστέλλει φλογερό μήνυμα στο Έλληνα ομόλογο του. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν κατά την τελευταία 55λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ετέθη και το θέμα της παρουσίας του Ρώσου Προέδρου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2021 στην Αθήνα.

ieidiseis,gr