ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μερική αναδίπλωση Χρυσοχοΐδη για τους δημοσιογράφους μετά τη θύελλα – Η ανακοίνωση και η συνέντευξη στο MEGA: Διαδηλώσεις με την άδεια της ΕΛ.ΑΣ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το Σχέδιο για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που παρουσίασε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα, μια από τις επίμαχες ρυθμίσεις αφορούσε την παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις και τον τρόπο που θα τις καλύπτουν.
Όπως αναφέρεται: «Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέστειλε επιστολή στον κ. Χρυσοχοΐδη, με την οποία δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στη συγκεκριμένη ρύθμιση, και του ζητά άμεση συνάντηση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, ενώ παράλληλα συγκάλεσε για το πρωί της Δευτέρας έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της με τους συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τους φωτορεπόρτερ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αργά χθες εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η υποχρεωτική «προστασία» των δημοσιογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν τελικώς.. προαιρετική:

«Σε συνέχεια Ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

.Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική»

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων που παρουσίασε χθες Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όριζε σαφώς ότι οι δημοσιογράφοι θα «οριοθετούνται» σε χώρο επιλογής της αστυνομίας και μέσω ενός αξιωματικού, που θα έχει τον ρόλο «συνδέσμου», θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέχρι να λήξει η διαδήλωση.

Ειδικότερα το σχέδιο προέβλεπε:

«Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.
Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».
Η συνέντευξη Χρυσοχοΐδη
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, o υπουργός επιχείρησε να πείσει ότι η αστυνομοκρατία αποτελεί πανάκεια για όλα τα ζητήματα.

Σημειώνεται ότι μόλις το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων», το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στην εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους, που όμοιό του έχει δεκαετίες να ζήσει η χώρα.about:blank

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η δρομολόγηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας –με παράλληλη αύξηση της επιτήρησης και αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές σε οποιαδήποτε μορφή δράσης ή διαμαρτυρίας– έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν ακόμη και απόστρατοι αστυνομικοί. Την ίδια ώρα, έντονες επιφυλάξεις έχουν διατυπώσει πρυτάνεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

O κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στο σχέδιο για τις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο».

Σημείωσε ότι το μέγεθος και η επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης θα αξιολογούνται από «τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας», ομολογώντας ουσιαστικά ότι εναπόκειται στην κρίση των αστυνομικών για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια συγκέντρωση.

Όσον αφορά τον περιορισμό της κινητικότητας των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ (καθώς ορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο θα βρίσκονται, πάντα με πρόσχημα την ασφάλειά τους), επιχείρησε να το δικαιολογήσει ως εξής:

«Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος».
Αναφερόμενος στο κρεσέντο βίας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συγκέντρωση των φοιτητών, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί για όσα έγιναν και απλώς παρέπεμψε στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση… Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα…».
Στο θέμα των πανεπιστημίων απέρριψε τις αντίθετες φωνές –ακόμα και τις επιφυλάξεις των πρυτάνεων–, κάνοντας λόγους για θρασύδειλους μέσα στα ιδρύματα που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τον φόβο της τιμωρίας. «Υπάρχουν γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.

Όταν του τέθηκε το αίτημα πολλών ιδρυμάτων να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα που δημιουργούνται, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, ο υπουργός επικαλέστηκε το Σύνταγμα, αλλά και τις… ανάγκες των πανεπιστημίων που φαίνεται ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα: «Όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά δεν έχουν σχέση με το Σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις;», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία», σημείωσε επίσης, πέφτοντας σε ακόμα μια αντίφαση, καθώς η αστυνομοκρατία εξαρχής περιορίζει τις ελευθερίες.

Χαρακτηριστική ήταν απάντησή του στο θέμα που αφορά τον χρυσαυγίτη καταζητούμενου Χρήστου Παππά, και στο ερώτημα εάν οι αρχές βρίσκονται κοντά στα ίχνη του. «Αυτό δεν θα το πω σε σας», είπε ο υπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω». Για ακόμα μια φορά διαβεβαίωσε ότι ο Παππάς «θα συλληφθεί», χωρίς να βάλει κανένα χρονικό ορίζοντα στη φράση του.

Όσο για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, επιχείρησε να υποτιμήσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη αντίδραση για ένα πράγμα που είναι μικρό». Σημείωσε ότι το 50% των κρατουμένων επιθυμούν να έρθουν στις φυλακές της Αθήνας. «Γιατί πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα ο Κουφοντίνας», εξέφρασε την ερώτηση ο υπουργός, κατηγορώντας τον κρατούμενο πως θέλει «ξεχωριστή μεταχείριση» και καλώντας τον να… δώσει εξηγήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ για “σχέδιο” Χρυσοχοΐδη: «Επιστροφή στο 1961»
«Επιστροφή στο 1961 μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ελληνική κοινωνία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, και καλεί την κυβέρνηση σε δημόσιο διάλογο με στόχο «την αντιμετώπιση της βίας αντί για την επιβολή αντισυνταγματικών νόμων και πολιτικών, που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αστυνομία στην υπηρεσία του τρόμου και της καταγραφής των συναθροίσεων
Απόλυτη χειραγώγηση της κοινωνίας, με αντισυνταγματικές σύγχρονες μεθόδους
Αστυνομικοί με κάμερες και δημοσιογράφοι έγκλειστοι στον χώρο που θα ορίζει η αστυνομία
Και μεταρρυθμιστικό περιτύλιγμα εξαγγελιών και παρουσιάσεων
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζει ότι οι καταστροφικές επιλογές της στην υγειονομική κρίση και στην οικονομία θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις του κάθε πολίτη, της κάθε κοινωνικής έκφρασης και προετοιμάζεται για το θεσμικό πλαίσιο της αντιδημοκρατικής εφαρμογής του ελέγχου και της πάταξης της κοινωνίας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζουν στη Β’ φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων.

Στόχος τους η χειραγώγηση της κοινωνίας, η επιβολή του δόγματος τρόμος και πάταξη, η επικράτηση του φόβου.

Στην παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας για το πως θα αντιμετωπίζονται οι συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης το μόνο που δεν προέβλεψε είναι οι συγκεντρωμένοι να δίνουν λίστα συμμετεχόντων, προκειμένου να τους προστατέψουν.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν ακούσαμε να γίνεται ούτε νύξη για τις προτάσεις ενάντια στην αστυνομική βία που έχει καταθέσει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Την ίδια στιγμή που η βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται ανεξέλεγκτα, που οι πυροβολισμοί σε δρόμους και σε πλατείες είναι σύνηθες φαινόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολείται με το πώς δεν θα γίνονται συναθροίσεις, μετά το lockdown.

Το επιτελικό κράτος μιας Δεξιάς από τα παλιά, με σύγχρονη ένδυση, επιμένει στο δικό του σχέδιο απολύτου ελέγχου κάθε πολίτη και συνεχίζει να βουλιάζει στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Καλούμε την κυβέρνηση σε έναν ειλικρινή, ανοικτό και δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού κόσμου, των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, θεσμικών φορέων, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και ειδικών επιστημόνων με στόχο την αντιμετώπιση της βίας αντί για την επιβολή αντισυνταγματικών νόμων και πολιτικών, που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει».

libre.gr