ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Διαμαρτυρία και ψήφισμα για τον Κεφαλογιάννη ετοιμάζει η Επιτροπή πολιτών

Καλεί σε συγκέντρωση στην περιφερειακή Ενότητα στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου

Σε ειρηνική συγκέντρωση και διαμαρτυρία καλεί αύριο το πρωί τους πολίτες του Βόλου η Επιτροπή αγώνα πολιτών, με αφορμή την έλευση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και την συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κάλεσμα είναι για τις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Στόχος της Επιτροπής, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη, και η επίδοση σε αυτόν ψηφίσματος που θα επικαιροποιεί τους στόχους αναφορικά με το θέμα της προστασίας του Βόλου από την αέρια ρύπανση:

Τα αιτήματα της Επιτροπής είναι τα εξής:

1. Να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στην πόλη.

2. Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός παραγωγής SRF και RDF από τα αστικά απόβλητα της Κεντρικής Ελλάδας από μονάδα που θα δημιουργήσει στον Βόλο ο Δήμος με την περιφέρεια Θεσσαλίας.

3. Να δηλώσουν αντίθετοι σε κάθε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων που ενδέχεται να χωροθετηθεί στον Βόλο.

4. Να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης που θα πληροφορεί online και real time τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα σε όλη την πόλη του Βόλου.

5. Να γίνει πράξη η υπόσχεση μετρήσεως βαρέων μετάλλων και διοξινών στο έδαφος και το φυτικό και ζωικό υλικό γύρω από επίμαχες βιομηχανίες στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της πόλης.

6. Να δημιουργηθεί τοπική Επιτροπή Κοινωνικού ελέγχου που θα ελέγχει εργοστάσιο όσο αυτό λειτουργεί μέσα στην πόλη.

Το μέλος του συντονιστικού της Επιτροπής, Στέλιος Λημνιός, σημείωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και πρόσθεσε πως καθημερινά η Επιτροπή κερδίζει όχι μόνο τους Βολιώτες αλλά και την πανελλήνια κοινή γνώμη.

Η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις στην Ανδαλουσία και την Καταλονία, που ακύρωσε περιβαλλοντικές άδειες τσιμεντοβιομηχανιών που έκαιγαν σκουπίδια, ενώ η Φαίη Τζανετουλάκου αναφέρθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ από μία ανεξάρτητη Αρχή δημοσιογράφων, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία από τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γερμανία σχετικά με τη «νόθευση» φορτίων σκουπιδιών με ραδιενεργά και άλλα απόβλητα, τα οποία στην συνέχεια μεταφέρονται για καύση σε εργοστάσια. Μάλιστα, η κ. Τζανετουλάκου πρόσθεσε πως σύντομα το ντοκιμαντέρ αυτό θα παρουσιαστεί και στον Βόλο.

Η κ. Έρρικα Φλωρούς ανακοίνωσε ότι πολλά από τα σκουπίδια θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει η καλλιτεχνική ομάδα της Επιτροπής, η οποία τα μετατρέπει σε καλλιτεχνήματα, ενώ για ένα πολιτικό ζήτημα έκανε λόγο ο Γιώργος Λέτσιος, κατηγορώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο ότι έχουν πει ψέματα σχετικά με την αέρια ρύπανση στον Βόλο.