ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Διευκόλυνση επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν e – Shop ζητάει ο Χρήστος Μπουκώρος

Τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για το πρόγραμμα της επιδοτούμενης δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop, ζητά με ερώτηση, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Β΄ Αθηνών, Νοτίου Τομέα).
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η πανδημία και οι επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στον εμπορικό κόσμο καθιστούν πλέον επιτακτική την ένταξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, όπως το «Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop» αποτελεί ένα τέτοιο σημαντικό εργαλείο, για το οποίο είναι απαραίτητο να δοθούν διευκρινίσεις και οδηγίες με σκοπό τη διευκόλυνση του εμπορικού κόσμου.
Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το λιανικό εμπόριο αγωνίζεται για επιβιώσει. Υπάρχει άμεση και πιεστική προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στην έλλειψη ρευστότητας και στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα ο ψηφιακός μετασχηματισμός έγινε επιτακτική ανάγκη για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από τις μεγάλες εγχώριες και ξένες αλυσίδες, που επένδυσαν χρόνια σε καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες μεγαλώνει. Χιλιάδες μικρές, ατομικές και οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να γίνουν ψηφιακά ανταγωνιστικές, χωρίς όμως να διαθέτουν επαρκή «εργαλεία», τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια.
Τη λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, θα επιχειρήσει να δώσει το πρόγραμμα επιδότησης «e-λιανικό» που έχει ως στόχο την επιχορήγηση των μικρών επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και να ενισχυθούν ψηφιακά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, ανέρχεται στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, ενώ ο κάθε δικαιούχος θα επιδοτείται με το ποσό των 5.000 ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, (ΚΑΔ 47 και όλα τα παράγωγα του) διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά εξαιτίας του Covid-19.