ΥΓΕΙΑ

Δρ. Ειρήνη Παπανικολάου: “Η θετική στάση αντίδοτο σε όσα βιώνουμε”

Την ψυχολογική πίεση που δεχόμαστε εξαιτίας της καραντίνας και τις επιπτώσεις της στην ψυχολογία του γενικού πληθυσμού κλήθηκε να σχολιάσει, στο Ράδιο Ακρόαμα και την εκπομπή Mea Culpa, κλήθηκε να σχολιάσει η ψυχολόγος, Δρ. Ειρήνη Παπανικολάου.

Η κα Παπανικολάου σημείωσε ότι η καραντίνα εύλογα δημιουργεί έντονη πίεση στην ψυχολογία όλων μας, που αντιμετωπίζεται με πολύ θετική ενέργεια και σκέψη. “Ο εγκλεισμός για πάνω από δέκα ημέρες δημιουργεί έντονη ψυχική ανισορροπία”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ έντονος είναι και ο εκνευρισμός τον οποίο αισθανόμαστε, καθώς δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως πριν, εκνευρισμός που, σε συνδυασμό με το σοκ και την αβεβαιότητα που η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί, συνέβαλε σε ένα βαθμό στην έλλειψη εμπιστοσύνης που καταγράφεται και την μειωμένη ανταπόκριση στα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της καραντίνας.

Σύμφωνα με την Δρ. Παπανικολάου, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που η πανδημία και ο εγκλεισμός δημιουργούν είναι να διαμορφώσουμε, στο μέτρο του εφικτού, μία θετική στάση απέναντι σε αυτό που ζούμε και να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που δίνεται για να ηρεμούμε και να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Παράλληλα, το διάβασμα και οι αγαπημένες μας συνήθεις, αλλά και νέες δραστηριότητες που μπορούμε να διαμορφώσουμε αποτελούν διεξόδους για την πίεση που αισθανόμαστε. Τέλος, όπως επεσήμανε, κρίνεται αναγκαίο να διαμορφώσουμε μία σταθερή ρουτίνα σε όλη την διάρκεια της καραντίνας, διαμορφώνοντας, παράλληλα, και ιεραρχώντας τις προτεραιότητές μας, όταν βγούμε από αυτή.

Ακούστε τη συζήτηση στο απόσπασμα που ακολουθεί: