ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσοίωνα τα πρώτα στοιχεία για τη ΔΕΛΤΑ στους μαθητές – Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα- “Καρότο και μαστίγιο” από την κυβέρνηση

Καρότο και μαστίγιο από την κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών. Μετά τις εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ να τολμήσουν να εμβολιαστούν οι διστακτικοί και τις διαβεβαιώσεις ότι αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη ούτε να χαλαρώσει το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ούτε είναι πρόθυμη χαριστεί αναφορικά με τις αναστολές εργασίας που επισείει η άρνηση πχ υγειονομικών να εμβολιαστούν.
Της Στεφανίας Μουρελάτου

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έστειλε τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ότι πέραν της δεύτερης ευκαιρίας, δεν θα υπάρξει άλλη ελαστικότητα.

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, διαμήνυσε ο κ. Πλευρης προσδιορίζοντας τον αριθμό των ανεμβολίαστων νοσηλευτών στις 2.500-3.000 και των γιατρών στους 500-600.

Το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί από την ημέρα ψήφισης του νόμου έως σήμερα. ανέβηκε στο 94% (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνολικά) από 80% που ήταν πριν. Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000 οι νοσηλευτές και περίπου 600 οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

«Η δεύτερη ευκαιρία δουλεύει… Κάθε ημέρα προσέρχονται 100 με 150 υγειονομικοί για εμβολιασμό. Αυτή όμως είναι η τελευταία ευκαιρία, δεν υπάρχει άλλη. Όπως ο γιατρός έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής έχει δικαίωμα να εξεταστεί από εμβολιασμένο γιατρό» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, και ενώ η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι η πειθώ, συνεχώς μπαίνουν αυστηρότερα πλαίσια για τους ανεμβολίαστους.

Η είσοδος σε πλοία, τρένα, αεροπλάνα, ακόμη και αστικά ΚΤΕΛ θα γίνεται όπως θεσπίζει χθεσινοβραδινό ΦΕΚ με την επίδειξη εκ μέρους των ανεμβολιαστων αρνητικού rapid test 48 ωρών.
Ειδικότερα για τις αστικές διαδρομές των ΚΤΕΛ, το μέτρο θα επιβαρύνει εκατοντάδες μαθητές στην επαρχία που μετακινούνται με αυτό τον τρόπο στα σχολεία τους.
Πριν χτυπήσει, δε, καλά καλά το σχολικό κουδούνι τρεις χιλιάδες παιδιά έχουν νοσήσει από την μετάλλαξη Δέλτα μέσα σε δύο εβδομάδες. Γεγονός που επιτείνει τις αβεβαιότητες πάνω στις οποίες ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία και η γενική εξαγγελία ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση οι μαθητές.

libre.gr