ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δωράκι σε ιδιώτες τα περιφερειακά λιμάνια»

Απαντήσεις για τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας στον νόμο 4597/2019 για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, και χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είθισται, έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Η Ν.Δ. δεν επιλέγει να φέρει τις αλλαγές μέσα από την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία και να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς (Ενωση Λιμένων Ελλάδος, δήμους, ΟΜΥΛΕ κ.ά.) γιατί κρύβει τις πραγματικές της προθέσεις» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν για τα 10 λιμάνια δείχνουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με σκληρούς μνημονιακούς όρους, σε συνθήκες, όμως, εκτός μνημονίου.

◾ Για την παράταση ακόμα 10 χρόνια -από 50 σε 60- των Συμβάσεων Παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου στους 10 Οργανισμούς Λιμένα τόνισε: «Προφανώς και είναι ένα δωράκι προς τους πιθανούς αγοραστές, στους οποίους μάλλον δεν βγαίνει το μεγάλο υπερκέρδος και θέλουν επιπλέον χρόνο. Η διαδικασία αυτή είναι νομικά έωλη. Οι Συμβάσεις έχουν κυρωθεί με νόμο και πρέπει να εγκριθούν εκ νέου».

◾ Για τη δυνατότητα σύναψης μιας ή και περισσοτέρων συμβάσεων σ’ ένα λιμάνι ανέφερε: «Η αλλαγή αυτή ανοίγει τον δρόμο για σύναψη περισσότερων της μιας αλλά και ταυτόχρονων υποπαραχωρήσεων. Από δω και στο εξής, δεν θα επιτρέπονται μόνο απλές υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ή δίκτυα, όπως είχαμε κάνει εμείς, αλλά ένας ιδιώτης πια θα μπορεί να πάρει το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού. Η πολιτική αυτή αφήνει τους Οργανισμούς λειτουργικά κουφάρια, οδηγώντας τους στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους σε απόλυση, ενώ αποθαρρύνει την προσέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών».

◾ Για την κατάργηση της δυνατότητας υπέρβασης του 5% του ανταποδοτικού τέλους που θα καταβάλει ο επενδυτής στον Οργανισμό Λιμένα υποστήριξε: «Με τις εν λόγω ρυθμίσεις ορίζεται ως ανώτατο όριο του ανταποδοτικού τέλους που λαμβάνει ο Οργανισμός μετά την υποπαραχώρηση, το 5%, ανεξάρτητα από το αν από αυτό πιστοποιείται η βιωσιμότητά τους ή όχι. Αφαιρείτε επίσης από τους ίδιους τους Οργανισμούς τη δυνατότητα να αναθέσουν οι ίδιοι τις μελέτες βιωσιμότητας των λιμανιών τους σε εξωτερικούς συμβούλους. Φοβάστε προφανώς ότι οι μελέτες θα αποδείξουν ότι το εύλογο τίμημα του τέλους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το 5%, το οποίο εσείς θέλετε να θέσετε ως ανώτατο όριο».

Κατά τ’ άλλα, σε αναμονή είναι οι δημοτικές αρχές των 10 πόλεων, με αυτές της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, να βρίσκονται πιο κοντά στις εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας η αξιοποίηση αυτών των τριών λιμανιών θα προηγηθεί.

Ανησυχούν στην Καβάλα

Ο δήμαρχος της Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξέφρασε την ανησυχία του και τους προβληματισμούς του για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του κεντρικού επιβατικού λιμανιού της πόλης «Απόστολος Παύλος», λέγοντας ότι τα ερωτήματα και οι απορίες που προκύπτουν από μια τέτοια εξέλιξη είναι πολλά. Επισήμανε ότι όλη η παραλία της Καβάλας είναι χερσαία ζώνη την οποία σήμερα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ), ο οποίος έχει αποθεματικά 3 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε: αν το λιμάνι δοθεί σε ιδιώτη ποιος θα διαχειρίζεται όλη αυτή την έκταση και ποιος θα είναι ο ρόλος του δήμου;

Από την άλλη, όπως επισήμανε, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η δημοτική αρχή δεν έχει απολύτως καμία ενημέρωση και προειδοποίησε πως εάν η χερσαία ζώνη δοθεί σε επενδυτή αυτό θα αποτελεί και αιτία πολέμου. Το θέμα έχει συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου έχει την ίδια άποψη, ενώ έχουν έρθει σε επαφή και με τις δημοτικές αρχές άλλων πόλεων (Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας) αλλά και με την ΚΕΔΕ.

Αντίθετα, όπως σημείωσε ο Θ. Μουριάδης, συμφωνούν με μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β», το οποίο βρίσκεται εκτός πόλης, καθώς εκτιμούν ότι με μια τέτοια εξέλιξη το λιμάνι θα αναπτυχθεί.

Πηγή: efsyn.gr