ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτακτες ρυθμίσεις στα φορτηγά για την αδιατάρακτη τροφοδοσία της αγοράς

Σε ειδικές έκτακτες ρυθμίσεις για τη μετατροπή φορτηγών με ψυγεία προκειμένου να μη διαταραχθεί ο ομαλός ανεφοδιασμός της αγοράς με όλα τα απαραίτητα είδη προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τα φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους μέχρι 4 τόνων, η άδεια των οποίων έχει χορηγηθεί για μεταφορά προϊόντων τροφοδοσίας και τα οποία έχουν τοποθετήσει ψυκτικό μηχάνημα, μπορούν να κυκλοφορούν έως τις 30 Απριλίου 2020 χωρίς να έχουν δηλώσει την υπόψη μετατροπή στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Η απόφαση λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και για να εξυπηρετηθούν ανάγκες μεταφορών προϊόντων για παράδοση στο σπίτι» επισημαίνεται.

Ωστόσο μετά την παραπάνω ημερομηνία, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να μονιμοποιήσουν τη μετατροπή στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.

Στο μεταξύ μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης αναγράφονται τις τελευταίες ημέρες από τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους προς τους οδικούς μεταφορείς για την υπεράνθρωπη προσπάθεια εφοδιασμού της αγοράς υπό τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο COVID-19.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, που λειτουργεί το οδικό τμήμα Αθηνών-Πατρών εμφάνισε στις φωτεινές πινακίδες σήμανσης το εμψυχωτικό μήνυμα «Ευχαριστούμε Μεταφορείς που φροντίζετε για την επάρκεια των αγαθών», ενώ αντίστοιχα η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, που είναι υπεύθυνη για την λειτουργία της γέφυρας Ρίου -Αντιρρίου, πέρασε το ίδιο μήνυμα μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράταση για τα ΚΤΕΛ
Σε παράταση των προθεσμιών που λήγουν και αφορούν στα ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχήματα με οδηγό, προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών.

Ετσι, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID -19 και με γνώμονα την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης αρμόδιων Υπηρεσιών, αποφασίστηκε ότι:

  • Παρατείνεται έως και 30.06.2020 το όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία των αστικών, ημιαστικών και υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), των ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης και των επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων με οδηγό (βαν). Συνεπώς, τα ανωτέρω οχήματα με οδηγό τα οποία υποχρεούνταν να αποσυρθούν της κυκλοφορίας εντός του χρονικού διαστήματος από 16.03.2020 έως την 30.6.2020, αποσύρονται της κυκλοφορίας την 30.06.2020.
  • Παρατείνεται μέχρι 31.8.2020 η δυνατότητα εισαγωγής και κυκλοφορίας για πρώτη φορά μεταχειρισμένων τουριστικών λεωφορείων, προέλευσης εσωτερικού ή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., κατηγορίας EURO V ή 5 ή νεώτερης.
  • Παρατείνεται μέχρι 31.8.2020 από 12.5.2020, η προθεσμία κατάθεσης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας από τα ΚΤΕΛ και τα ΚΤΕΛ Α.Ε. στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών ή Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Πηγή: ethnos.gr