ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός παιδιών για Covid: Ανάπτυξη εμβολίων, αποδοχή, επιφυλακτικότητα

Οι μελέτες για την ανάπτυξη παιδικών εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ, και όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, η Pfizer με τη BioNTech και η Moderna είναι οι πρώτες εταιρείες που προχώρησαν στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19 για τα 48 εκατομμύρια παιδιά της χώρας κάτω των 12 ετών, φυσικά με την εθελοντική συμμετοχή παιδιών στις νέες δοκιμές.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Άλλοι γονείς συμφωνούν να εμβολιαστούν τα παιδιά, για την ασφάλειά τους και για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου, του τερματισμού της πανδημίας, τη στιγμή που άλλοι αναρωτιούνται εάν πρέπει το παιδί τους να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Αξιωματούχοι Υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας. Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα ορισμένων ενηλίκων έναντι του εμβολιασμού θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

Οι γονείς μπορεί να αμφισβητήσουν τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη, δεδομένου του άγνωστου σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των εμβολίων στην ανάπτυξη των παιδιών και τα δεδομένα που δείχνουν ότι ελάχιστα είναι τα μικρά παιδιά έχουν πληγεί σκληρά από την COVID-19.

Παιδικοί εμβολιασμοί: Η ανάπτυξη των εμβολίων και η αποδοχή
Το libre μίλησε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για την πορεία ανάπτυξης των παιδικών εμβολίων και την αποδοχή τους από την ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι οι γονείς μπορεί να προβληματίζονται για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του εμβολιασμού και να αποφασίζουν ευκολότερα για τον εαυτό τους από ό, τι για τα παιδιά τους.

Αυτό που μας εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είναι ότι οι δοκιμές για μικρά παιδιά χωρίζονται σε περισσότερες ομάδες από ό, τι για τους εφήβους, διότι ξεκινούν με τη δοκιμή πολύ μικρών δόσεων και αυξάνουν σταδιακά τη δόση, ενώ παρακολουθούν την ασφάλεια της διαδικασίας.

«Οι δοκιμές για την ανάπτυξη παιδιατρικών εμβολίων ξεκινούν σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες των παιδιών. Ήδη, το εμβόλιο της Pfizer, που είναι ήδη διαθέσιμο σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, βρέθηκε να λειτουργεί καλά σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και μπορεί να λάβει κανονιστική άδεια για αυτήν την ηλικιακή ομάδα μέσα στον επόμενο μήνα.
Η εταιρεία ξεκινά τώρα μελέτες για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών. Μετά, αφού δουν ότι προχωρά καλά και με ασφάλεια το εμβόλια σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατηγορία από 2 έως 5 ετών και, αφού ολοκληρωθεί με ασφάλεια και για αυτή την ομάδα παιδιών, μετά θα ξεκινήσει η μελέτη για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών».

–Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών διατρέχουν σχετικά πολύ χαμηλό κίνδυνο από τον κοροναϊό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ποιος είναι ο λόγος για να εμβολιαστούν;

«Ο κυριότερος λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά δεν είναι επειδή κινδυνεύουν τα ίδια σε μεγάλο βαθμό, αλλά για να αυξηθεί η γενική ανοσία του πληθυσμού. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν αφεθούν χωρίς εμβολιασμό τα παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεξαμενή μόλυνσης, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη μετάδοση στις μεταλλάξεις του ιού», μας εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου.

Στην ερώτησή μας εάν θα αργήσουμε να επιτύχουμε τη γενική ανοσία του πληθυσμού, η κα Παπαευαγγέλου ήταν σχετικά αισιόδοξη, εξηγώντας μας τα δεδομένα:

«Δε θα αργήσει πολύ να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, καθώς για την επίτευξή της υπάρχουν δύο μονοπάτια: Το ένα είναι να έχει νοσήσει κάποιος και το άλλο είναι να έχει εμβολιαστεί. Με δεδομένο ότι θέλουμε να επιτύχουμε ένα 70% συλλογικής ανοσίας, αν έχουμε ένα 15% με 20% του πληθυσμού να έχει νοσήσει από κοροναϊό, θέλουμε ακόμα ένα 50% από τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμβολιαστεί. Ήδη, έχουμε ένα 15% από τα άτομα που νόσησαν να έχουν αναπτύξει αντισώματα από νόσηση (το οποίο είναι σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν), προχωράμε μεθοδικά και με τον εμβολιασμό, και σύντομα θα είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό».

–Ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID-19 είναι ένα θέμα που θα γίνει εύκολα αποδεκτό από την Ελληνική κοινωνία;

«Χωρίς να μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα, σίγουρα, κάποιοι γονείς θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους ανεπιφύλακτα, κάποιοι άλλοι, ίσως με κάποια επιφύλαξη, θα αποφασίσουν τελικά, να τα προστατεύσουν μέσω του εμβολιασμού και κάποιοι άλλοι θα είναι αρνητές, όπως συμβαίνει πάντα».

Σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid σε μορφή ρινικού σπρέι ή από του στόματος προληπτική θεραπεία (χάπι), ανέφερε ότι βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους ούτε για το πότε θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

–Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid θα είναι ένα κανονικό (ενέσιμο) εμβόλιο ή μπορεί να χορηγηθεί με κάποια εναλλακτική μορφή, όπως ρινικό σπρέι ή χάπι;

«Θα είναι ενέσιμο, μία τρίτη δόση του εμβολίου, όπως το ξέρουμε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, μέχρι τώρα».

–Θα συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson ή εμβόλια ίδιου τύπου το επόμενο διάστημα;

«Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και εξαρτάται από τις συνθήκες που θα ισχύσουν σε λίγο καιρό. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για να κάνουμε προβλέψεις. Στην αρχή των εμβολιασμών, υπήρξε μεγάλος θόρυβος και για το εμβόλιο της Pfizer με τις πρώτες αναφυλακτικές αντιδράσεις. Τώρα, το εμβόλιο εμπνέει σιγουριά και δεν αμφισβητείται. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, να δούμε λίγο τι επιπλέον θα δείξουν τα στοιχεία και να ηρεμήσουν οι πρώτες αντιδράσεις. Αν φανεί ότι το ποσοστό σοβαρών επιπλοκών είναι ένα στα τρία εκατομμύρια, για παράδειγμα, δε θα υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία στον κόσμο».

Ενδιαφέροντα σχετικά δεδομένα από τις ΗΠΑ
Ερευνητές που διεξάγουν παιδιατρικές δοκιμές για τα Moderna και Pfizer σε παιδιά ηλικίας έως 6 μηνών αισθάνονται σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά για τα παιδιά όπως και για τους ενήλικες.
Οι Moderna και Pfizer δήλωσαν ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι ευρέως διαθέσιμα σε ακόμη μικρότερα παιδιά έως τις αρχές του 2022.
Μια δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos από τις 12-16 Απριλίου διαπίστωσε ότι το 55% των γονέων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.
Αν και τα παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν μέχρι τώρα σχετικά χαμηλό κίνδυνο από τον κοροναϊό, ωστόσο, περίπου 284 παιδιά έχουν πεθάνει από το COVID-19 από τον περασμένο Μάιο, περίπου το 0,06% όλων των θανάτων από το COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής από περίπου 43 πολιτείες. Υπήρξαν 14.500 νοσηλείες παιδιών σε 24 πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου το 2% του συνόλου των νοσηλειών.

libre.gr