ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος: Νέοι κανόνες, νέο ωράριο, «όχι» στις Κυριακές

Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στο λιανεμπόριο, αφού καταργούνται οι διαδικασίες αποστολής μηνύματος για αγορές με click inside και click away.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου παρατίθενται επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία των αγορών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα καταστήματα, ενώ γίνεται πρόταση και στο ωράριο λειτουργίας τους.

Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για ακόμη μία φορά εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τονίζοντας πως αφ’ ενός δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον στον τζίρο των επιχειρήσεων, αφ’ ετέρου δεν συμβάλλουν στην αποφυγή του συνωστισμού. «Αν το σκεπτικό του Υπουργείου είναι η αποφυγή του συνωστισμού, θεωρούμε ότι εθελοτυφλούν και μετά λύπης οδηγούμαστε στην άποψη ότι η κυριακάτικη λειτουργία είναι μια ακόμη τακτική στο παιχνίδι των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΒ.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με την απόφαση αίρονται οι διαδικασίες αποστολής μηνύματος για click inside και click away. Η εξυπηρέτηση των πελατών θα πρέπει να πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα:

  • αριθμός πελατών τηρούμενης αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 25 τμ για επιχειρήσεις έως 500 τμ. και ενός (1) ατόμου για κάθε επιπλέον 50 τμ για επιχειρήσεις άνω 500 τμ. Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση ενός (1) πελάτη ανά 10 τμ.
  • χρήση μάσκας
  • παροχή αντισηπτικού διαλύματος προς χρήση
  • υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σύμφωνα με την Δ1α/ΓΠ.οικ. 24525/18.4.2021

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα: 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη: 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Τετάρτη: 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη: 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Παρασκευή: 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Σάββατο: 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 16 & 23 Μαΐου

Για τη δυνατότητα λειτουργίας των παραπάνω Κυριακών (16 & 23/5/2021) ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, αφού οι αποφάσεις αυτές παίρνονται ερήμην της τοπικής αγοράς. Δυστυχώς, τα φαινόμενα οδηγούν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις «κλείνουν» το μάτι στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας.

Ο Σύλλογος σε κάθε συνάντηση με αρμόδιους φορείς έχει εκφράσει το δίκαιο αίτημα να διαφυλαχτεί η Κυριακάτικη αργία και να ληφθεί η απόφαση κατάργησής τους από την κυβέρνηση . Η λειτουργία της Κυριακής δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο παρά επιπλέον έξοδα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να καλύψουν τα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά έξοδα τους. Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι επί το πλείστον προσωποκεντρική, δηλαδή ο αυτοαπασχολούμενος είναι αναγκασμένος να επιβαρυνθεί ακόμη μια άσκοπη ημέρα. Άλλωστε, η τελευταία Κυριακή έδειξε ότι δεν υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς η κίνηση των πολιτών ήταν κυρίως μια βόλτα στα πλαίσια της ελεύθερης μετακίνησης κι οι όποιες ουρές που παρουσιάστηκαν έξω από πολυκαταστήματα, προέκυψαν λόγω των περιορισμών στην είσοδο πελατών.

Αν το σκεπτικό του Υπουργείου είναι η αποφυγή του συνωστισμού, θεωρούμε ότι εθελοτυφλούν και μετά λύπης οδηγούμαστε στην άποψη ότι η κυριακάτικη λειτουργία είναι μια ακόμη τακτική στο παιχνίδι των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος.