ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος για εικονικά σύμφωνα συμβίωσης

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τα μέλη κυκλώματος που έκαναν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης και αναγνώρισης τέκνων.

Τέλος στη δράση μελών κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων, εικονικών συμφώνων συμβίωσης και αναγνωρίσεων τέκνων, μεταξύ αλλοδαπών και ελλήνων έβαλαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Στο κύκλωμα, τα κέρδη του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ, σύμφωνα με την δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, συμμετείχαν 12 δικηγόροι, 12 συμβολαιογράφοι, 4 αστυνομικοί και 2 υπάλληλοι Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης καθώς και άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Η δράση

Η δράση του κυκλώματος φέρεται να ξεκίνησε το 2016. Βασικά μέλη ήταν ένας δικηγόρος και δύο συμβολαιογράφοι.

Ο εκάστοτε αλλοδαπός, που υπό κανονικές συνθήκες δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις, αποκτούσε τα δικαιώματα που παρέχονται και στην άδεια διαμονής. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών ήταν το δικαίωμα απόκτησης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ καθώς και η δυνατότητα ταξιδιού στη χώρα καταγωγής τους.

Το εγκληματικό δίκτυο, για να πετύχει τον σκοπό του, εντόπιζε αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα μέσω δικτύου συνεργατών ενώ τα μέλη του λάμβαναν οικονομικά ανταλλάγματα έως και 6.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Η συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων Κ.Ε.Π. στο κύκλωμα, προσδιορίζεται στη βεβαίωση γνησίων υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ακολούθως παραπέμφθηκε στον Ανακριτή Διαφθοράς για κύρια ανάκριση.

ieidiseis.gr