ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξιχνιάστηκε άγριο έγκλημα από το 2019: Πατέρας και γιος Ουκρανοί πλήρωσαν εγκληματίες να ληστέψουν συμπατριώτη τους

Ένα από τα πλέον άγρια και συνάμα μεθοδικά εγκλήματα που έχουν οργανωθεί σε ελληνικό έδαφος εξιχνιάστηκε από την αστυνομία. Πατέρας και γιος από την Ουκρανία, ο πρώτος πρώην αστυνομικός και ο δεύτερος με θέση στο ευρύτερο δικαστικό πεδίο, πλήρωσαν το 2019 έναν Ρώσο μποξέρ και έναν Ουκρανό εγκληματία, προκειμένου να εκτελέσουν το σχέδιο ληστείας που είχαν οργανώσει, εναντίον συμπατριώτη τους συνταξιούχου επιχειρηματία. Η σύλληψη ενός εκ των ηθικών αυτουργών ξεδίπλωσε το κουβάρι, αποκαλύπτοντας τις συγκλονιστικές πτυχές του εγκλήματος.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν ένας 71χρονος Ουκρανός επιχειρηματίας, πούλησε την εταιρεία του στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και με τα λεφτά που εισέπραξε, ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα.

Τότε, έγινε αντιληπτός από δύο συμπατριώτες του, οι οποίοι αποφάσισαν να τον ληστέψουν. Όμως δεν ήθελαν να εμπλακούν οι ίδιοι. Οι ηθικοί αυτουργοί, πατέρας και γιος, ο πρώτος πρώην αστυνομικός και ο δεύτερος με θέση στον ευρύτερο δικαστικό τομέα, έδωσαν εντολή σε έναν Ρώσο μποξέρ και σε έναν συμπατριώτη τους, να ληστέψουν τον 71χρονο και να πάρουν μερίδιο των κλοπιμαίων. Η ληστεία είχε οργανωθεί τόσο μεθοδικά, που οι ηθικοί αυτουργοί ζήτησαν από τους φυσικούς αυτουργούς, να έρθουν έξι μήνες νωρίτερα στην Ελλάδα, πριν «κτυπήσουν» τον 71χρονο. Στο διάστημα αυτό μάλιστα, οι δύο είχαν πέσει σε τυχαίο έλεγχο, κατά τον οποίο πάνω τους είχαν βρεθεί περούκες. Οι αστυνομικοί τους είχαν συλλάβει και διέθεταν το DNA τους.

Τελικά, στις 19 Οκτωβρίου 2019, στις 10:30, ο Ρώσος μποξέρ και ο Ουκρανός εγκληματίας, εισέβαλαν στο σπίτι του 71χρονου. Τον βασάνισαν επί πέντε ώρες και του ζήτησαν έξι πλάκες χρυσού αξίας 400.000 ευρώ, δύο ρολόγια αξίας άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και λίρες και νομίσματα της τσαρικής περιόδου, αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ληστεία, οι φυσικοί αυτουργοί έφυγαν από την Ελλάδα.

Η ληστεία εξιχνιάστηκε όταν στις 6 Οκτωβρίου 2020, ο γιος εκ των ηθικών αυτουργών, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζούσε η οικογένειά του. Τότε συνελήφθη και αποκαλύφθηκαν όλα.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της αστυνομίας:

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 23-10-2020 στον Κολωνό, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 32χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος τουλάχιστον από το μήνα Αύγουστο του έτους 2019 διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις σε οικίες και καταστήματα στην Αττική.

Ως προς τη μεθοδολογία του, ο ανωτέρω διέπραττε κλοπές από καταστήματα, τις ώρες που αυτά ήταν κλειστά, παραβιάζοντας είτε τις θύρες αυτών, είτε τις τζαμαρίες τους και στη συνέχεια αφαιρούσε χρήματα, έγγραφα και λοιπά αντικείμενα.

Επιπλέον, διέπραττε και κλοπές από οικίες στις οποίες εισερχόταν όταν απουσίαζαν οι ένοικοι, παραβιάζοντας τις θύρες εισόδου ή τα παράθυρα και αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα.

Όλα τα αφαιρεθέντα, τα διέθετε προς πώληση αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί (7) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών σε οικίες και καταστήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.