ΚΟΣΜΟΣ

«Επέζησε» της πρότασης μομφής ο Ρούτε στην Ολλανδία

Ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επέζησε τη νύχτα που πέρασε της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγόρησε πως είπε ψέματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Παραμένω πρωθυπουργός. Θα εργαστώ σκληρά για να ανακτήσω την εμπιστοσύνη», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ολλανδία, με όχημα τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Ρούτε θα παραμείνει υπό πίεση αφού όλα τα άλλα κόμματα πλην του δικού του υποστήριξαν μια ξεχωριστή πρόταση καταδίκης της συμπεριφοράς του στο κοινοβούλιο, καθώς κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να παραγκωνίσει εξέχον πολιτικό άλλου κόμματος που βοήθησε στο ξεσκέπασμα ενός σκανδάλου επιδοτήσεων.

Οι συνομιλίες για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που ήδη αναμενόταν να διαρκέσουν έως τις αρχές του καλοκαιριού, ενδέχεται τώρα να συνεχιστούν ακόμη περισσότερο.

Στην πρόταση μομφής, υποστηρίχθηκε από τα δύο βασικά κόμματα που συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο, το κεντροαριστερό D66 και το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό CDA, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν.

Ο Ρούτε εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο για να εξηγήσει γιατί είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε συζητήσει πολιτικό διορισμό για έναν βουλευτή, όταν αργότερα προέκυψε ότι είχε. Ο πρωθυπουργός αρνείται ότι είπε ψέμματα. «Δεν είπα ψέματα, ενήργησα με τιμή και με καλή συνείδηση», είπε στο κοινοβούλιο.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης διακόπηκαν απότομα στις 25 Μαρτίου, όταν ένας από τους επικεφαλής των διαπραγματευτών αποκάλυψε ακούσια ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτογράφο, καθώς έβγαινε από το κοινοβούλιο μόλις είχε μάθει ότι είχε διαγνωστεί με Covid-19.

Το έγγραφο αυτό αποκάλυπτε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν μια θέση «αλλού» για τον βουλευτή Pieter Omtzigt, εξέχοντα επικριτή του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του Ρούτε, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες του Omtzigt ήταν μέλος του συνασπισμού.

Ο Ρούτε είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη ότι δεν ήταν αυτός που ανέφερε τη θέση του Omtzigt, αλλά σημειώσεις από συνομιλίες που δόθηκαν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πράγματι το ανέφερε.

Ο Omtzigt ήταν καταγγέλλων σε ένα σκάνδαλο οικογενειακών επιδομάτων που προκάλεσε την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρούτε. Το σκάνδαλο αφορούσε χιλιάδες γονείς που κατηγορήθηκαν ψευδώς για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

efsyn.gr