ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός πολέμου η Κουμουνδούρου για τα εργασιακά

Για την επόμενη σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση, που αναμένεται να είναι μετωπική και ενδεχομένως η κρισιμότερη πολιτικά από όλες τις υπόλοιπες της προηγούμενης περιόδου, προετοιμάζονται αυτό το διάστημα στην Κουμουνδούρου. Πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα φέρει τον μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις, καθώς εντοπίζουν ότι καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και την απλήρωτη εργασία και επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εκτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πυροδοτήσει ευρείες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και θα βγάλει στον δρόμο εργαζόμενους και συνδικάτα, στο πλευρό των οποίων θα βρεθεί με όλες τις δυνάμεις του το κόμμα της Αριστεράς. Το θέμα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο μικροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε στη Βουλή με συνεργάτες του και αρμόδια στελέχη, όπως ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο εκπρόσωπος Τύπου, πρώην υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής στο ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι τα εργασιακά θα είναι η «μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς το ζήτημα του μοντέλου εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσει μία από τις κεντρικές μάχες για την επόμενη μέρα της χώρας μετά το τέλος της πανδημίας. «Μία μάχη», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, «που η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα συντηρητικό και αυταρχικό σχέδιο που στηρίζει τους λίγους ενάντια σε ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες είναι καθαρή και εύκολα αντιληπτή από την κοινωνία».

Στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού δράσης και των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποφασίστηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ θα ξεκινήσουν επαφές με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Επιπλέον, με ευθύνη του Δημήτρη Τζανακόπουλου θα διεξαχθεί συνεδρίαση με το σύνολο των συντονιστών από τις νέες νομαρχιακές έτσι ώστε ο κομματικός μηχανισμός να συνδράμει σε αυτόν τον κρίσιμο κοινωνικό αγώνα και να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση από τη βάση του κόμματος.

«Ο στόχος για το κοινωνικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζεται και με τη μάχη για τα εργασιακά. Ο χώρος των εργατικών σωματείων αποτελεί προτεραιότητα για την περαιτέρω ενίσχυση του κόμματος στην κοινωνία και την επαφή του με πολίτες που στηρίζουν πολιτικά, διατηρώντας όμως μια πιο χαλαρή οργανωτικά σχέση», κατέληγαν με νόημα, βλέποντας τη συγκυρία ως μια ευκαιρία και για την επανέναρξη της προσπάθειας συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου.

efsyn.gr