ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδια, χημικά και τραυματίες σε πορείες φοιτητών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν και έξω από την ΑΣΟΕΕ και στο Πεδίον του Άρεως, με χημικά και ανθρωποκυνηγητό, ύστερα από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα νωρίτερα στο περιθώριο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητήριου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των φοιτητών προσπάθησαν να πλησιάσουν στην ΑΣΟΕΕ με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών και κυνηγώντας τους μέχρι το Πεδίον του Άρεως. Περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του Πεδίου του Άρεως με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Νωρίτερα, μεγάλη φοιτητική πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί για τα πανεπιστήμια και απαιτούν να μην μπει η αστυνομία στις σχολές. Οι διαδηλωτές διεκδικούν επιπλέον το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων που παραμένουν, πάνω από ένα χρόνο κλειστά λόγω της πανδημίας, με τήρηση μέτρων προστασίας.

Eν τω μεταξύ τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη έγιναν έξω από τη ΔΕΘ, όπου φοιτητές συγκορύσθηκαν με την Αστυνομία έπειτα από «βροχή» μολότοφ. Η Αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματισμοί, ο ένας εκ των οποίων διαδηλωτής και ο δεύτερος αστυνομικός κι έχουν σπεύσει ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο σημείο. Οι τραυματισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης του κουκουλοφόρου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με έγκαυμα στο πόδι, όταν έπεσε σε εστία φωτιάς που προκλήθηκε από ρίψη μολότοφ. Επίσης, έχουν σημειωθεί φθορές από φωτιά σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν η πορεία, η οποία αποτελούνταν από περίπου 5.000 άτομα, έφτανε προς το τέλος της και λίγο πριν μπουν οι διαδηλωτές στο χώρο του πανεπιστημίου. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν στην οδό Εθνικής Αμύνης, στην περιοχή του Σιντριβανίου, στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών και απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς τους χώρους του ΑΠΘ.

Πηγή: ethnos.gr